top banner

Noutati in Codul Fiscal pentru 2007

14 Iulie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Codul Fiscal ce va fi aplicat din 2007 a fost adoptat de Parlament si urmeaza sa fie promulgat Presedintie. Noile reglementari incurajeaza, in special, microfirmele si dezvoltarea bursei. Impozitele pe locuintele cu suprafete mari vor creste, asa cum vor creste si taxele pentru cumpararea unui autoturism nou sau second hand.
Din 2007, impozitul pe venitul microintreprinderilor va fi redus de la 3%, cat este in prezent, la 2%. Impozitul va creste insa cu cate 0,5% in 2008 si 2009. Microfirmele care, in cursul unui an fiscal, realizeaza o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro vor plati in schimb impozit pe profit.
Dupa mai multe discutii, impozitarea castigurilor din actiuni va ramane si anul viitor 1% pentru titlurile detinute mai mult de un an. In schimb, pentru castigurile din actiunile detinute sub un an se va plati un impozit de 16%. Castigurile din depozitele bancare vor fi in continuare impozitate tot cu 16%, asa cum s-a intamplat si in acest an.
Taxe crescute la autoturisme
O modificare importanta pe care Codul Fiscal o aduce de anul viitor este taxarea autovehiculelor noi si second hand. Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule se aplica o singura data, cu ocazia primei inmatriculari in Romania.
Valoarea acestei taxe depinde de capactatea cilindrica a motorului, de normele europene de poluare pe care le respecta masina si de vechimea acesteia.
Masinile sunt impartite in cinci grupe, in functie de capacitatrea cilindrica: pana la 1.600 de cmc, intre 1.601 si 2.000 cmc, intre 2.001 si 2.500 cmc, intre 2.501 si 3.000 cmc si peste 3.000 cmc.
Pentru un autoturism nou Dacia Logan, echipat cu motor de 1.600 de cmc se va plati anul viitor o taxa de 612 euro, avand in vedere ca masina are un motor ce respecta norma Euro 3. Daca pana atunci masina va fi echipata cu un motor Euro 4, taxa scade pana la 183 de euro.
Valoarea taxei creste cu cat vechimea masinii sau capacitatea cilindrica sunt mai mari. De exemplu, pentru un Opel Astra cu motor de 1.800 cmc, avand o vechime de 4 ani, taxa va fi de 1.689 euro.
Masura a fost introdusa in Codul Fiscal pentru a descuraja importul de masini vechi si poluante. Putini ar fi dispusi sa plateasca o taxa de 8.586 de euro pentru o masina mai veche de 6 ani, cu o capacitate cilindrica de 3.000 cmc, care nu respecta nici norma Euro 1.
Locuintele mari se impoziteaza mai sever
Tot de anul viitor vor creste si impozitele pe cladiri si terenuri. Impozitul pe cladiri se calculeaza ca si pana acum prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului.
Baza de calcul se determina prin inmultirea suprafetei construite, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare tipului constructiei. Ulterior, se face o ajustare in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu un coeficient de corectie ce variaza intre 0.90 si 2,60.
Noile prevederi ale Codului Fiscal majoreaza atat valorile pe metru patrat, cat si coeficientii de ajustare in functie de amplasarea cladirii. Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o casa cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 lei la 669 lei.
Conform unei prevederi noi, persoanele care detin locuinte cu suprafata mai mare de 150 mp vor plati un impozit mai mare cu 5% pentru fiecare 50 de mp in plus. Cladirile mai vechi de 50 de ani vor beneficia de o reducere cu 20% a valorii impozabile, in timp ce pentru imobilele cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani se aplica o reducere de 10%.
Introducerea unui impozit de 2% datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole a fost amanata cu un an, pentru 2008.
Cota unica de impozitare nu a fost modificat?, fiind tot de 16%. Si taxa pe valoarea ad?ugata ramane anul viitor neschimbata, fiind stabilita la 19%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul