top banner

Cum este reglementat partajul unui credit imobiliar?

24 August 2009 | Autor: Mirela Iovu

Cum este reglementat partajul unui credit imobiliar?

Imobilul ipotecat si datoria catre banca pot fi situatii de «disputa» in cazul partajului daca sotul si sotia divorteaza dupa ce au obtinut impreuna un credit ipotecar. Sotul care va primi casa, va prelua si creditul bancar ramas de achitat si va trebui sa plateasca despagubiri celeilalte parti.
 
Daca venitul sotului care obtine in urma partajului casa nu permite preluarea intregului credit de catre acesta, solutiile ramase presupun fie vanzarea casei, cu acordul bancii creditoare sau, daca ambele parti sunt de acord si fac o cerere in acest sens bancii, pot continua achitarea creditului ca si pana atunci, evitandu-se in acest fel executarea silita.
 
In urma boom-ului creditului ipotecar din anii trecuti, pe langa probleme de intarziere in rambursarea ratelor creditului, datorita crizei economice, bancile se pot confrunta cu o noua problema: cea a clientilor care au in derulare credite ipotecare dar care divorteaza si trebuie sa imparta atat casa achizitionata cat si datoria la banca.
 
Conform prevederilor Codului Familiei, bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Aceasta inseamna ca sotii au aceleasi drepturi asupra imobilului, respectiv o cota indiviza de proprietate de ½.

In cazul divortului, sotii se pot intelege pe calea unei tranzactii de partaj voluntar sau se vor supune unei hotarari a instantei, daca prin prima varianta nu s-a ajuns la un acord. Insa, este greu de demonstrat contributia baneasca proprie a fiecareia din parti (fostul sot si fosta sotie) la plata imobilului, atat timp cat si veniturile sotilor intra in comuniunea de bunuri.

Casa este preluata cu tot cu datorii


In general, partajul asupra unui bun se realizeaza printr-o compensatie baneasca, in sensul ca partea care il primeste in cota de proprietate de 1/1, datoreaza celeilalte parti o compensatie care se poate materializa prin bani (sulta) sau prin bunuri de acelasi gen (o alta casa).
 
Procedura nu se poate realiza, insa, fara acceptul bancii creditoare. Sotul care va primi casa va prelua si datoria ramasa de achitat. De aceea, el se va supune unor anumite criterii de analiza, care neindeplinindu-se, nu pot permite, din punct de vedere financiar, suportarea creditului in totalitate doar de catre unul din soti.
 
Mai precis daca respectivul nu se incadreaza in limitele scoringului pentru a suporta singur creditul, atunci banca nu poate aproba preluarea in totalitate a acestuia de catre respectiva persoana.

Creditul se poate achita prin vanzarea imobilului

 
Pentru cei care se afla in aceasta situatie, solutiile nu sunt foarte multe. Pe de o parte se poate, cu acordul bancii, instraina imobilul. Cu banii obtinuti se achita datoria ramasa catre banca, iar suma ramasa se imparte intre cei doi fosti soti fie prin acordul comun al acestora, fie prin partaj in fata instantei de judecata.
 
Cum preturile pe piata imobiliara au inregistrat scaderi semnificative in ultimul timp, este posibil ca pretul obtinut sa nu fie suficient pentru a acoperi creditul ramas de rambursat si costurile aferente. In aceasta situatie, cei doi soti sau sotul care a castigat imobilul in urma partajului, ar trebui sa plateasca creanta nerecuperata din surse proprii.
 
O alta solutie ar fi ca cel care a castigat imobilul, si deci este si titularul contractului de credit, sa aduca noi coplatitori, eligibili, care sa se oblige la rambursarea ratelor.
 

Sotul-proprietar va plati despagubiri pentru ratele achitate in comun

Daca imobilul este achizitionat prin credit ipotecar inaintea casatoriei, iar la plata ratelor participa pentru o perioada si sotul/sotia, acesta din urma ar putea avea pretentii asupra bunului, in eventualitatea unui partaj.

Asta deoarece exista prezumtia de proprietate comuna cel putin pentru o cota parte din imobil, daca celalalt sot poate face dovada ca a contribuit la achitarea ratelor. In practica judecatoreasca insa, de regula, partile pot conveni la restituirea contravalorii ratelor achitate, prin plata unei sulte.

In situatia in care unul din soti poate face dovada ca a achitat singur ratele la credit, din venitul propiu, fara niciun aport material din partea celuilalt sot, va pastra intregul drept de proprietate.

Nu exista insa un produs de creditare care sa asigure titularul creditului impotriva unei eventuale pretentii din partea celuilalt sot, dar un credit de nevoi personale este de preferat unuia imobiliar.

Mirela Iovu este vicepresedinte la CEC Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul