top banner

Prima Casa: doar 366 credite in luna de debut

11 August 2009 | Autor: Alexandra Popa

Sperantele puse in programul Prima Casa nu sunt confirmate deocamdata de realitate. Intr-o luna de la startul programului, s-au solicitat doar 366 de garantii din partea unui numar total de 7 banci, conform Fondului de Garantare. Dintre acestea, aproape jumatate sunt aferente creditelor Prima Casa acordate de BRD.
S-a scurs mai mult de o luna de cand tanara familie Avram isi cumpara o locuinta in cartierul bucurestean Colentina prin credit Prima Casa de la BRD.
"Am inteles ca sunt deja peste 10.000 de cereri angrenate in sistem in momentul de fata - si daca va continua sa fie de succes, vom extinde mecanismul garantiilor guvernamentale", preciza la momentul respectiv premierul Emil Boc.
Se pare insa ca, din cele 10.000 de cereri pe care le amintea premierul, din surse pe care nu le-a dezvaluit la acea vreme, doar 366 s-au materializat in credite efectiv acordate.
Doar 7 banci au solicitat pana acum garantia statului pentru acordarea de credite Prima Casa, insa odata cu extinderea numarului de institutii care accepta sa semneze conventia cu Fondul de Garantare, numarul de credite acordate va creste.
In prezent, sunt peste 10 banci care au anuntat oficial semnarea conventiei cu Fondul de Garantare si promit ca vor incepe sa acorde imprumuturi.
Dintre acestea, cel mai mare plafon de finantari acordate in baza programului a fost autoasumat de BCR, respectiv 308 milioane euro.
Cea mai recenta banca intrata in program este UniCredit Tiriac Bank care a promis ca de miercuri, 12 august, va putea sa isi serveasca clientii si cu imprumuturi aferente programului Prima Casa.
Dintre bancile care au semnat deja conventia cu Fondul de Garantare, cei mai harnici consilieri de credit au fost cei de la BRD. Acestia au acordat aproximativ jumatate din toate creditele Prima Casa de pana acum.

Bani sunt, mai trebuie sa vina cererile
Pentru Programul Prima Casa a fost blocat un buget total de 1 miliard euro, in vederea acordarii de garantii de stat bancilor participante. Mai mult, s-a adus in discutie si posibilitatea ca acest plafon sa fie majorat in conditiile in care suma s-ar epuiza prea repede.
Dupa un calcul simplu, avand in vedere ca valoarea maxima a garantiei este de 60.000 euro, numarul minim de credite ce ar fi trebui acoperite de program in acest an se ridica la 16.600. Insa, in conditiile in care ritmul de acordare nu se va imbunatati rapid, ar fi necesari cativa ani pentru ca bugetul pus la dispozitie sa se epuizeze.
O prima explicatie pentru debutul mai mult decat modest se regaseste in neconcordanta anumitor aspecte prevazute in normele de aplicare a programului si disponibilitatea bancilor de a le accepta.
Ca urmare, ING Bank, una din cele 23 de banci ce si-au anuntat initial dorinta de a participa, s-a retras din program, iar mai multe alte banci, printre care si BCR, au refuzat semnarea conventiei de garantare cu Fondul de Garantare pana nu au fost clarificate  anumite aspecte procedurale.
Clarificarea s-a facut de abia spre finalul lunii iulie, insa mai sunt destule banci din lista initiala care nu  s-au implicat inca in program. Initiatorii acestuia continua insa sa dea semnale optimiste.
Pe de alta parte, exista un numar destul de insemnat de beneficiari morali ai programului care nu pot obtine credit Prima Casa deoarece nu se inscriu in conditiile impuse de guvern.
Spre exemplu, cei care detin o locuinta la tara, chiar si intr-o proportie neinsemnata, nu pot accesa un credit Prima Casa. Imprumutul nu poate fi acordat nici pentru constructie in regie proprie ci numai pentru achizitionarea unui imobil ce urmeaza a fi ridicat de un dezvoltator imobiliar.
"Acum, cand vor semna tot mai multe banci conventia cu Fondul de Garantare, ne asteptam ca numarul de credite acordate sa fie mult mai mare", a precizat pentru Conso.ro, Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare.
Oferta bancilor participante in cadrul programului poate fi comparata pe Conso.ro, in cadrul sectiunii Prima Casa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul