top banner

Prima Casa va impulsiona piata produselor de economisire-creditare

06 August 2009 | Autor: Alexandra Popa

Chiar daca nu ofera credite Prima Casa, bancile de economisire-creditare vor sa beneficieze in mod direct de acest program. Astfel, nu este exclusa posibilitatea ca in viitor sa apara pe piata pachete comune formate din credite Prima Casa si produse special create pentru renovarea sau extinderea locuintelor achizitionate prin program.
Bancile de economisire creditare isi propun sa profite de contextul creat de programul Prima Casa, prin vanzarea produselor proprii la pachet cu creditele de achizitie a locuintelor.
"Clientii Prima Casa nu sunt de top, iar majoritatea vor cumpara locuinte care au nevoie de renovari in viitor. In consecinta, pot contracta separat si un produs de economisire-creditare pentru modernizare", mentioneaza Carmen Schuster, vicepresedinte executiv al BCR Banca pentru Locuinte.

Pe piata vor aparea produse dedicate programului Prima Casa

Prima Casa ar aduce, in viziunea bancilor de economisire creditare, un numar de aproximativ 15.000 de potentiali clienti peste tinta propusa pentru anul 2009. 
Reprezentantii BCR Banca pentru Locuinte nu au negat posibilitatea ca in scurt timp pe piata sa fie vandute chiar pachete special create in acest scop, care sa contina pe langa creditul Prima Casa si un produs de economisire-creditare.
In general, valoarea medie a contractelor - care include atat suma economisita de client cat si creditul acordat de banca - este redusa. Din acest motiv, creditul se adreseaza in principal pentru renovari si mai putin pentru achizitii de locuinte.
Spre exemplu, in luna iulie, valoarea medie a contractelor incheiate de BCR Banca pentru Locuinte a fost de 32.000 lei.

Jucatorii din piata au strategii de dezvoltare diferite

In timp ce BCR Banca pentru Locuinte, lansata in 2008, considera criza o oportunitate de crestere, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, lansata in 2003, a inregistrat in ultimul an o diminuare semnificativa a numarului de contracte.
"Produsul de economisire-creditare, fiind stabil, nu este afectat de criza", afirma Carmen Schuster. Astfel, banca a reusit in primele 6 luni ale anului sa incheie un numar de aproximativ 35.000 de contracte de economisire-creditare, ajungand la 91.000 de contracte.
Planurile raman ambitioase, in a doua jumatate a anului, BCR Banca pentru Locuinte intentionand sa ajunga la un portofoliu total de 130.000 de clienti.
"In contextul in care situatia economica ramane dificila, economisirea creditarea reprezinta o alternativa sigura pentru multi romani", mai precizeaza Carmen Schuster.
Pe de alta parte, cel de-al doilea mare jucator din piata, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat strategia, orientandu-se dinspre cantitate spre calitate. Aceasta politica a avut ca scop curatarea portofoliului bancii de contractele incheiate de clienti nu au mai economiseau constant.
"Noul model de business a vizat concentrarea pe acei clienti care doresc sa economiseasca constant in aceasta perioada dificila si care sunt interesati de imbunatatirea confortului locativ", a precizat pentru Conso.ro Adrian Resmerita, director de comunicare la Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Strategia a avut insa, cel putin pentru moment, un impact negativ semnificativ asupra numarului si valorii contractelor. Daca la finalul lunii iunie 2008, Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea 160.000 de contracte incheiate si o valoarea totala a contractelor de 600 milioane euro, in prezent numarul a scazut la 110.000, iar valoarea la 460 milioane euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul