top banner

Aprilie 2010: Costul creditelor in lei revine la valorile de dinaintea crizei financiare

12 Mai 2010 | Autor: Ramona Iluca

Lichiditatea crescuta din sistemul bancar a facut posibila scaderea dobanzilor interbancare in lei pana la minime istorice. In consecinta, si costul creditelor in lei a scazut semnificativ, ajungand sub nivelul anterior crizei financiare. Costurile imprumuturilor in euro au cunoscut evolutii diferite, scaderile limitandu-se la creditele cu ipoteca.
Aprilie a marcat noi scaderi pentru dobanzile in lei atat la credite cat si la depozite, pana sub nivelul inregistrat inainte de criza economica, potrivit raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor din luna aprilie.
Cele mai importante reduceri au avut loc la creditele de nevoi personale cu ipoteca. Dobanda medie in lei a ajuns la 11,8%, fiind cu 1,5 puncte procentuale mai mica decat in martie.
Creditele imobiliare in lei s-au ieftinit pentru a treia luna consecutiv, rata medie a dobanzii coborand cu 1,1 puncte procentuale, pana la 11,2%. Aceasta este cea mai mica valoare din septembrie 2008 si pana in prezent, costul imprumuturilor in lei ajungand pentru prima oara sub nivelul existent inainte de declansarea crizei financiare (octombrie 2008).
La fel s-a intamplat si in cazul creditelor in lei pentru nevoi personale. In urma unei scaderi cu 0,7 puncte procentuale, dobanda medie a coborat la 14,5%, cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni.
Si la creditele auto in lei s-a observat o tendinta de scadere mai rapida a dobanzilor, dupa ce in lunile anterioare, acestea au inregistrat doar ajustari minore. In aprilie, dobanda medie s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale, ajungand la 14,9%.
Reducerile au fost generate in principal de lichiditatea crescuta din sistemul bancar. Acest lucru a facut posibil ca dobanzile interbancare sa atinga noi minime istorice in aprilie 2010.

Depozite in lei: dobanzile mentin ritmul de scadere

Scaderea dobanzilor la credite a fost acompaniata de un parcurs similar al randamentelor la depozitele in lei.
In aprilie 2010, viteza de scadere s-a mentinut la acelasi ritm inalt, bancile operand reduceri majore pentru toate scadentele. 
In medie, dobanzile in lei la depozite au scazut cu 0,5-0,6 puncte procentuale. Nivelul dobanzilor a ajuns in acest fel la 6,5% pentru toate scadentele.

Creditele imobiliare in euro: scaderea dobanzilor se amplifica

Imprumuturile in euro pentru populatie au cunoscut evolutii diferite in luna aprilie, in ceea ce priveste costurile.Scaderile s-au limitat la creditele cu garantii ipotecare, devenind chiar mai pronuntate decat in trecut.
La creditele imobiliare, dobanda medie s-a diminuat cu 0,3 puncte procentuale, pana la 7,3%. Evolutia marcheaza atingerea unui nou minim pe ultimele 22 de luni.
In schimb, dobanzile la creditele in euro pentru nevoi personale si auto au mers in directia opusa si s-au majorat cu 0,1-0,2 puncte procentuale. Miscarea are loc dupa ce in ultimele luni s-a observat o relativa stagnare a costurilor la aceste imprumuturi. Acest lucru semnaleaza o posibila atingere a limitei maxime pana la care bancile pot scadea momentan dobanzile la aceste produse.
Un semnal similar vine si din zona depozitelor in euro, dobanzile stagnand in luna aprilie pentru aproape toate scadentele. Nivelul mediu al dobanzii incepe de la 2,5% la depozitele pe 1 luna si urca pana la 2,9% la depozitele pe 12 luni.
                            

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul