Pe termen lung, intotdeauna evolutiile indicilor bursieri depind de mersul economiilor, evolutia la bursa a unei societati fiind fundamentata de performantele ei economice. Pe termen scurt insa, de multe ori poate aparea un decalaj destul de insemnat intre mersul unei economii si evolutia indicilor bursieri, sau mai concret intre performantele financiare ale companiilor listate si evolutia pretului lor la bursa.
Acest decalaj poate parea la o prima vedere inexplicabil si ar putea duce unii investitorii cu gandul la faptul ca bursa nu urmeaza evolutiile economice. La o analiza mai atenta, diferentele pot fi explicate foarte usor prin faptul ca in evolutiile bursiere sunt mult mai importante estimarile si nu trecutul.
Perioadele de panica sunt determinate de estimarile investitorilor cu privire la evolutiile economice si duc la deprecieri consistente, desi companiile listate continua sa raporteze profituri si afaceri in crestere. O asemenea situatie a fost foarte evidenta in prima jumatate a anului 2008, cand indicii BVB se corectau in timp ce rezultatele raportate de companiile listate urmau inca trendul ascendent.
In aceste perioade, estimarile sunt cele care definesc trendul pietelor bursiere, investitorii obisnuiti sa urmareasca doar evolutiile trecute ale rezultatelor financiare fiind in mod clar dezavantajati si depasiti de evenimente.
Un alt decalaj se manifesta intre momentul iesirii din recesiune a economiilor si momentul in care indicii bursieri incep sa se aprecieze dupa atingerea minimelor. Initial aceasta diferenta este inexplicabila, deoarece economiile nu dau semne de stabilizare iar companiile raporteaza in continuare rezultate in scadere.
Am putea spune ca primele luni ale unei reveniri bursiere nu pot fi surprinse in analiza indicatorilor economici, investitorii tranzactionand doar speranta iesirii din criza dupa o perioada lunga de cadere economica si bursiera si nu performantele financiare ale companiilor listate.
In acest context, investitorii trebuie sa manifeste o atentie spotita in perioadele volatile, trebuie sa acorde o mai mare importanta evolutiilor externe, sa incerce sa estimeze mersul viitor al economiilor si sa nu mai analizeze doar rezultatele economice trecute. In aceste cazuri extreme, este de recomandat ca investitorii sa isi fundamenteze deciziile mai mult folosind instrumentele oferite de analiza tehnica.
Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.
Produsele financiare extrem de riscante tenteaza tot mai agresiv consumatorii insuficient educati financiar. De aceea, autoritatile interne si internationale, dar si principalele retele de socializare si motoare de cautare au anuntat masuri de protectie a consumatorilor si de limitare a publicitatii agresive pentru aceste produse. Citeste mai mult
Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incaseaza, si anul acesta, dividende generoase de la companiile de stat listate. Acestea au primit, si pentru 2018, “recomandarea” de la Guvern de a acorda dividende pana la limita a 90% din profitul inregistrat anul trecut. Majoritatea companiilor au si anuntat ca se conformeaza. Citeste mai mult
de Florin Stefan
"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "