top banner

Scade calitatea imprumuturilor

21 Noiembrie 2007 | Autor: Alexandra Popa

In ultimul an, o data cu expansiunea creditarii, calitatea imprumuturilor acordate a scazut. In septembrie 2007, procentul creditelor standard a atins valoarea de 53,94% cu peste 3 procente mai mic fata de valoarea atinsa in aceeasi perioada din anul trecut.
 
"Acest lucru se datoreaza in special cresterii imprumuturilor in valuta acordate persoanelor fizice. Reglementarile in vigoare impun clasificarea creditelor in valuta acordate persoanelor fizice cel mult in clasa in observatie in cazul in care beneficiarul obtine venituri in moneda nationala" a precizat Florin Georgescu, primviceguvernator la BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.
 
De asemenea, indicatorii de profitabilitate au scazut usor fata de acceasi perioada din anul trecut. Georgescu pune aceasta scadere pe seama a doi factori. Pe de o parte, impactul investitiilor realizate si, pe de alta parte, reducerea marjelor de dobanda.
 
Creditele acordate persoanelor fizice au sporit cu 59,3% fata de aceeasi perioada din 2006. Componenta cea mai dinamica s-a dovedit a fi segmentul creditelor ipotecare  - cu un avans de 64,3% - in timp ce creditele de consum s-au majorat cu 59,4%.
 
Cu toate acestea, in sume brute, creditul de consum ramane cel mai cautat imprumut bancar. Valoarea imprumuturilor de consum acordate gospodariilor la nivelul lui septembrie 2007 era de aproximativ 4 ori mai mare decat cea a creditelor ipotecare.

Si creditele acordate persoanelor juridice au cunoscut o tendinta importanta de crestere, in special cele pentru IMM. Acestea s-au majorat cu 36,3%, a semnalat Florin Georgescu. In ansamblu, intermedierea financiara - masurata prin ponderea creditelor neguvernamentale in PIB - a inregistrat o majorare cu 10 puncte procentuale, de la 27% in 2006 la 37%, la cat estimeaza banca centrala in 2007.

O parte din fondurile atrase de banci provin de la populatie prin cresterea economisirii cu 23,3%. La aceasta se adauga infuziile de capital care, in perioada sept 2006-sept 2007, s-a majorat cu 17,3%. Diferenta este acoperita din finantari interbancare, in special de la institutii nerezidente.     
 
Georgescu a aratat ca sectorului bancar continua sa se caracterizeze printr-un grad mare de concentrare. Primele 5 banci detin 58% din activele bancare din Romania. Ele cumuleaza 49% din totalul capitalului bancar din Romania, dar au atras 62% din depozitele de pe piata si au acordat 59% din totalul creditelor.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul