Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Raiffeisen: Creditele in franci - ferite de riscuri majore in urmatorii 2 ani

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Valute

 

Deprecierea monedei nationale a afectat cel mai puternic persoanele care s-au imprumutat in franci elvetieni. Perioada dificila a fost depasita pentru moment, iar pana la sfarsitului anului viitor, imprumuturile in franci au sanse mari sa fie din nou mai ieftine decat cele in euro, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Zentralbank.
 
Principalul avantaj al creditelor in franci elevetieni sunt dobanzile mai reduse decat la euro. In 2007, diferenta a fost de aproape 2,5 puncte procentuale, motiv pentru care aceste finantari au inceput sa fie considerate atractive de tot mai multi clienti.
 
Pe de alta parte, riscul valutar este sensibil mai ridicat la acest tip de imprumut. Daca in iulie 2007, francul era cotat la aproape 1,88 lei, in martie 2008, rata de schimb urcase la peste 2,40, marcand o crestere cu aproape 30%. In schimb, leul s-a depreciat fata de euro in acelasi interval cu 20%.
 
Incepand din aprilie, insa, moneda nationala a inceput sa recupereze din terenul pierdut, iar creditele in franci au beneficiat cel mai mult de aceasta conjunctura. Cursul franc-leu a scazut in ultimele 3 luni cu peste 7%, de aproape doua ori mai mult decat raportul euro-leu.
 
Si dobanzile au avantajat creditele in franci. La ultima sedinta, Banca Nationala a Elvetiei a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara, in timp ce in zona euro, Banca Centrala Europeana a majorat dobanzile cu 0,25 puncte procentuale.
 
Perspective favorabile pe termen scurt
 
In perioada urmatoare, atat perspectivele dobanzilor cat si ale cursului de schimb sunt favorabile creditelor in franci, se arata intr-un studiu realizat de Raiffeisen Zentralbank (RZB).
 
Analistii de la RZB considera ca la finele acestui an sau la inceputul lui 2009, banca centrala a Elvetiei ar putea reduce dobanzile la franci pentru a stimula economia locala. Ei estimeaza ca dobanda cheie va cobori la 2,50%, cu 0,25 puncte procentuale mai putin decat acum.
 
La randul lor, evolutiile valutare nu vor mai pune probleme celor care s-au imprumutat in franci. Studiul RZB semnaleaza ca moneda elvetiana este strans corelata cu performantele pietelor de capital internationale. Atunci cand bursele cresc, francul se depreciaza, iar cand piete scad, moneda se apreciaza.
 
Acest lucru se explica prin faptul ca investitorii se imprumuta in franci pentru ca banii sa fie convertiti in valutele care genereaza randamente mai ridicate. Astfel, vanzarile de franci cresc, ceea ce depreciaza moneda.
 
Criza internationala a stopat insa acest mecanism, dar el s-ar putea relua in cursul anului viitor, cand increderea investitorilor ar incepe sa se refaca.
 
In plus, daca leul isi reincepe ciclul de apreciere, vor scadea ratele la toate creditele in valuta, inclusiv la cele in franci.
 
Riscuri pe termen lung
 
Indiferent de traiectoria estimata, cursul francului este predispus la fluctuatii importante, ceea ce inseamna ca rata lunara se poate modifica mult de la o luna la alta.
 
Pe termen lung, analistii RZB atrag atentia ca francul are un potential de apreciere semnificativ, fiind sustinut de inflatia scazuta si de excedentul de cont current (17% din PIB in 2007). “Drept urmare, avantajul oferit de dobanzile mici la creditele in franci vor fi repede erodate de evolutiile valutare nefavorabile”, se precizeaza in raportul mentionat.
 
Conform estimarilor RZB, este de ajuns ca francul sa se aprecizeze in medie cu 1% pe an pentru ca un imprumut in franci pe 10 ani sa-si piarda beneficiul dobanzilor scazute.
 

Alte articole din Valute

Valute

Euro doboara record dupa record

Leul se depreciaza si atinge cea mai slaba valoare in raport cu euro din toate timpurile. Cursul oficial publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru marti a urcat la 4,6551 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de luni, si cu jumatate de ban fata de precedentul maxim istoric, inregistrat cu doar sapte sedinte in urma. Citeste mai mult

Robor la 3 luni o ia din nou din loc

Dobanzile din piata monetara continua sa creasca in ciuda interventiilor BNR. Rata medie a dobanzilor interbancare, Robor la 3 luni, in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, a depasit 2%, cu un sfert de punct procentual peste dobanda de politica monetara de 1,75% pe an. Citeste mai mult

Opinii recente

de Alina Avram

"Complet nemultumita! Customer service aproape inexistent, orientarea catre client este o gluma buna, transparenta, flexibilitate, ascultare proactiva un vis frumos! Dupa un an ..."

Facebook