Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Raiffeisen: Creditele in franci - ferite de riscuri majore in urmatorii 2 ani

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Valute

 

Deprecierea monedei nationale a afectat cel mai puternic persoanele care s-au imprumutat in franci elvetieni. Perioada dificila a fost depasita pentru moment, iar pana la sfarsitului anului viitor, imprumuturile in franci au sanse mari sa fie din nou mai ieftine decat cele in euro, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Zentralbank.
 
Principalul avantaj al creditelor in franci elevetieni sunt dobanzile mai reduse decat la euro. In 2007, diferenta a fost de aproape 2,5 puncte procentuale, motiv pentru care aceste finantari au inceput sa fie considerate atractive de tot mai multi clienti.
 
Pe de alta parte, riscul valutar este sensibil mai ridicat la acest tip de imprumut. Daca in iulie 2007, francul era cotat la aproape 1,88 lei, in martie 2008, rata de schimb urcase la peste 2,40, marcand o crestere cu aproape 30%. In schimb, leul s-a depreciat fata de euro in acelasi interval cu 20%.
 
Incepand din aprilie, insa, moneda nationala a inceput sa recupereze din terenul pierdut, iar creditele in franci au beneficiat cel mai mult de aceasta conjunctura. Cursul franc-leu a scazut in ultimele 3 luni cu peste 7%, de aproape doua ori mai mult decat raportul euro-leu.
 
Si dobanzile au avantajat creditele in franci. La ultima sedinta, Banca Nationala a Elvetiei a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara, in timp ce in zona euro, Banca Centrala Europeana a majorat dobanzile cu 0,25 puncte procentuale.
 
Perspective favorabile pe termen scurt
 
In perioada urmatoare, atat perspectivele dobanzilor cat si ale cursului de schimb sunt favorabile creditelor in franci, se arata intr-un studiu realizat de Raiffeisen Zentralbank (RZB).
 
Analistii de la RZB considera ca la finele acestui an sau la inceputul lui 2009, banca centrala a Elvetiei ar putea reduce dobanzile la franci pentru a stimula economia locala. Ei estimeaza ca dobanda cheie va cobori la 2,50%, cu 0,25 puncte procentuale mai putin decat acum.
 
La randul lor, evolutiile valutare nu vor mai pune probleme celor care s-au imprumutat in franci. Studiul RZB semnaleaza ca moneda elvetiana este strans corelata cu performantele pietelor de capital internationale. Atunci cand bursele cresc, francul se depreciaza, iar cand piete scad, moneda se apreciaza.
 
Acest lucru se explica prin faptul ca investitorii se imprumuta in franci pentru ca banii sa fie convertiti in valutele care genereaza randamente mai ridicate. Astfel, vanzarile de franci cresc, ceea ce depreciaza moneda.
 
Criza internationala a stopat insa acest mecanism, dar el s-ar putea relua in cursul anului viitor, cand increderea investitorilor ar incepe sa se refaca.
 
In plus, daca leul isi reincepe ciclul de apreciere, vor scadea ratele la toate creditele in valuta, inclusiv la cele in franci.
 
Riscuri pe termen lung
 
Indiferent de traiectoria estimata, cursul francului este predispus la fluctuatii importante, ceea ce inseamna ca rata lunara se poate modifica mult de la o luna la alta.
 
Pe termen lung, analistii RZB atrag atentia ca francul are un potential de apreciere semnificativ, fiind sustinut de inflatia scazuta si de excedentul de cont current (17% din PIB in 2007). “Drept urmare, avantajul oferit de dobanzile mici la creditele in franci vor fi repede erodate de evolutiile valutare nefavorabile”, se precizeaza in raportul mentionat.
 
Conform estimarilor RZB, este de ajuns ca francul sa se aprecizeze in medie cu 1% pe an pentru ca un imprumut in franci pe 10 ani sa-si piarda beneficiul dobanzilor scazute.
 

Alte articole din Valute

Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului. Citeste mai mult

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook