top banner

Supravegherea bancara devine o "extensie" europeana

21 Noiembrie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Pana la 1 ianuarie 2007 orice institutie bancara straina care dorea sa functioneze pe teritoriul national necesita obtinerea autorizatiei din partea BNR. Ulterior, a intrat in vigoare pasaportul european, care usureaza acesul pe piata interna, dar aduce provocari suplimentare pentru supravegherea bancara.
 
Orice institutie care este autorizata in statul membru in care isi are sediul social poate functiona si pe teritoriul Romaniei. In cadrul UE, exista 45 de grupuri financiar-bancare cu activitate transfrontaliera iar dintre acestea 21 inregistreaza activitate puternica.
 
"La nivel european, aceasta tendinta are atat efecte benefice cat si efecte negative", a declarat Cristian Bichi, director adjunct la Directia de stabilitate financiara a BNR in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, ARB si BNR la Sinaia. "Ca si consecinte pozitive se identifica difersificarea riscului si adancirea pietei. In schimb exista implicatii negative asupra activitatii de supraveghere bancara, in special cauzate de estomparea granitei intre notiunile de sucursala si filiala", a adaugat Bichi.
 
Diferenta principala dintre o sucursala si o filiala apare din statutul juridic al acestora. Astfel, sucursala este considerata o extensie a bancii din tara mama si se supune autoritatii acesteia. Ca o consecinta directa, autoritatile din tara gazda au competente limitate in supravegherea sucursalei.
 
Pe de alta parte, filiala unei banci straine este o societate de drept romanesc care se va supune autoritatii in cauza, respectiv BNR, insa modelul prezinta hibe.
 
Bichi spune ca in prezent exista tendinta de a centraliza functiile respectivei filiale spre banca mama. "Astfel, in cazul colapsului bancii mama, filiala poate fi salvata de catre autoritatile din tara gazda dar ea nu mai este viabila. Fiind centralizate, toate sistemele necesare functionarii dispar odata cu banca mama", subliniaza Cristian Bichi.
 
Autoritatile isi unesc eforturile
 
In ultimii ani, autoritatile competente din statele membre au adoptat acorduri multilaterale cu scopul de a imbunatati aranjamentele practice de administrare a unor eventuale crize la nivelul sistemului financiar al UE.
 
S-au realizat mai multe simulari de crize la nivel european, cuprinzand autoritati de supraveghere bancara si banci centrale, pentru a testa functionalitatea acestor acorduri.
 
Romania a aderat la doua dintre respectivele acorduri in 2007. Ca urmare a solicitarilor venite din partea Ecofin si a Acordului 2005 aproape toate statele membre si-au infiintat Comitete Nationale de Stabilitate Financiara care au ca scop cooperarea in domeniul stabilitatii financiare si gestionarea crizelor financiare.
 
In iulie, in Romania s-a infiintat un astfel de comitet ce ii are in componenta pe ministrul Economiei si Finantelor, guvernatorul BNR, presedintele CNVM, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Functia de presedinte este detinuta prin rotatie pe timp de un an de fiecare dintre membrii comitetului iar in prezent a fost adjudecata de guvernatorul BNR. Prima sedinta s-a tinut la 5 noiembrie cand a fost adoptat si regulamentul de functionare si stabilirea presedintelui. Intalnirile Comitetului sunt programante trimestrial, insa, acesta se poate reuni oricand la cererea unuia dintre membri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul