top banner

Depozitul bancar – investitia preferata a fondurilor de pensii facultative

26 Februarie 2008 | Autor: Alexandru Pitulice

In primul an de functionare, fondurile de pensii facultative au atras peste 50.000 de participanti, in special persoane cu varsta mai mare de 30 ani. Contributiile acestora au fost directionate cu precadere in depozite bancare, ceea ce a facut ca randamentele obtinute sa fie modeste.
 
Daca in luna iunie 2007, totalul activelor fondurilor pe pensii facultative se situa la 58.703 lei, la finalul anului suma totala pusa in joc depasea 14,3 milioane lei, se arata intr-un raport publicat de CSSPP.
 
Fondul care detine cele mai mari active este BCR Prudent (peste 7 milioane lei in februarie 2008), datorita deciziei companiei-administrator de a acorda angajatilor surplusuri salariale sub forma pensiei private facultative.
 
Investitii prudente
 
In primele 2 luni de la lansarea sistemului, plasamentele fondurilor s-au efectuat integral in depozite bancare. Incepand cu luna octombrie a anului trecut, s-a inceput investirea in titluri de stat, acestea reprezentand 10% din totalul activelor.
 
Trendul si-a continuat evolutia, in luna decembrie doar 70% din sume fiind pastrate in depozite bancare, in timp ce in titluri de stat s-a investit 21% din active iar 7% din acestea au fost directionate in fondurile mutuale.
 
Prudenta excesiva s-a regasit si in randamentele obtinute. Valoarea unitara a activului net a crescut cu mai putin de 1% in 2007. Cel mai slaba performana a avut-o OTP Strateg, care a inregistrat o scadere cu aproape 50% a valorii unitare.
 
In ceea ce priveste persoanele care au optat pentru un fond de pensii facultative, daca in iunie 2007, numarul acestora era de 111, urmatoarea luna a contabilizat peste 2500 de aderenti. Luna august a adus o crestere spectaculoasa de circa 300%, numarul participantilor depasind 8.000.
 
Evolutia a continuat, pentru ca in luna decembrie sa se atinga aproape 51.000 de persoane, dintre care 52% femei si 48% barbati, dupa cum statisticile o arata.
 
80% dintre participanti au peste 30 ani
 
Structura pe grupe de varsta s-a pastrat in medie aceeasi in toate lunile, cu foarte mici variatii. Astfel, dintre cei care au incheiat un contract de pensie facultativa, 20% au varste cuprinse intre 16 si 29 de ani iar 31% au peste 45 de ani. Cel mai important segment este reprezentat in proportie de 49% de cei cu varste intre 30 si 44 de ani. Astfel, pensiile facultative au fost alese in special de persoanele care nu contribuie la sistemul privat de pensii obligatorii.
 
In prezent, dintre cele 7 fonduri autorizate sa functioneze, AZT Moderato si AZT Vivace au cei mai multi aderenti, numarul acestora fiind de circa 30.000.
 
Pe locul doi se afla ING cu fondurile Clasic si Optim care impreuna insumeaza peste 14.000, locul trei cu peste 11.000 de clienti fiind detinut de BCR Prudent.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia