Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Depozitul bancar – investitia preferata a fondurilor de pensii facultative

Autor: Alexandru Pitulice |

Publicat in: Pensii

 

In primul an de functionare, fondurile de pensii facultative au atras peste 50.000 de participanti, in special persoane cu varsta mai mare de 30 ani. Contributiile acestora au fost directionate cu precadere in depozite bancare, ceea ce a facut ca randamentele obtinute sa fie modeste.
 
Daca in luna iunie 2007, totalul activelor fondurilor pe pensii facultative se situa la 58.703 lei, la finalul anului suma totala pusa in joc depasea 14,3 milioane lei, se arata intr-un raport publicat de CSSPP.
 
Fondul care detine cele mai mari active este BCR Prudent (peste 7 milioane lei in februarie 2008), datorita deciziei companiei-administrator de a acorda angajatilor surplusuri salariale sub forma pensiei private facultative.
 
Investitii prudente
 
In primele 2 luni de la lansarea sistemului, plasamentele fondurilor s-au efectuat integral in depozite bancare. Incepand cu luna octombrie a anului trecut, s-a inceput investirea in titluri de stat, acestea reprezentand 10% din totalul activelor.
 
Trendul si-a continuat evolutia, in luna decembrie doar 70% din sume fiind pastrate in depozite bancare, in timp ce in titluri de stat s-a investit 21% din active iar 7% din acestea au fost directionate in fondurile mutuale.
 
Prudenta excesiva s-a regasit si in randamentele obtinute. Valoarea unitara a activului net a crescut cu mai putin de 1% in 2007. Cel mai slaba performana a avut-o OTP Strateg, care a inregistrat o scadere cu aproape 50% a valorii unitare.
 
In ceea ce priveste persoanele care au optat pentru un fond de pensii facultative, daca in iunie 2007, numarul acestora era de 111, urmatoarea luna a contabilizat peste 2500 de aderenti. Luna august a adus o crestere spectaculoasa de circa 300%, numarul participantilor depasind 8.000.
 
Evolutia a continuat, pentru ca in luna decembrie sa se atinga aproape 51.000 de persoane, dintre care 52% femei si 48% barbati, dupa cum statisticile o arata.
 
80% dintre participanti au peste 30 ani
 
Structura pe grupe de varsta s-a pastrat in medie aceeasi in toate lunile, cu foarte mici variatii. Astfel, dintre cei care au incheiat un contract de pensie facultativa, 20% au varste cuprinse intre 16 si 29 de ani iar 31% au peste 45 de ani. Cel mai important segment este reprezentat in proportie de 49% de cei cu varste intre 30 si 44 de ani. Astfel, pensiile facultative au fost alese in special de persoanele care nu contribuie la sistemul privat de pensii obligatorii.
 
In prezent, dintre cele 7 fonduri autorizate sa functioneze, AZT Moderato si AZT Vivace au cei mai multi aderenti, numarul acestora fiind de circa 30.000.
 
Pe locul doi se afla ING cu fondurile Clasic si Optim care impreuna insumeaza peste 14.000, locul trei cu peste 11.000 de clienti fiind detinut de BCR Prudent.
 

Alte articole din Pensii

Pensii

Format nou pentru transmiterea petitiilor online la ASF

Clientii nemultumiti de relatia cu asiguratorul, cu administratorul pensiei private sau cu cel al investitiei pe piata de capital au la dispozitie o noua modalitate de transmitere a reclamatiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat, in acest scop, un nou portal electronic pentru o mai buna instrumentare a petitiilor online. Citeste mai mult

Aplicatie pentru cei care nu stiu la ce fond de pensii contribuie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat lansarea unei aplicatii online prin care participantii la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Aplicatia poate fi accesata atat de pe desktop, cat si de pe telefoane mobile. Citeste mai mult

Opinii recente

de Radu Balas

"In 2014, Februarie, am decis, impreuna cu sotia, sa ne luam locuinta noastra. Am mers la 3 banci ( Bcr, Cec, Raiffeisen) . ..."

Facebook