top banner

Piata creditului ipotecar se va debloca in maxim 1 an

26 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Intr-o perioada relativ scurta, de maxim un an, ar trebui sa ne asteptam la o revigorare a pietei creditului ipotecar, este de parere Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank. Argumentele aduse sunt cererea inca mare venita din partea populatiei, dar si programele guvernamentale in domeniul constructiei de locuinte.
 
Chiar daca piata creditelor ipotecare a inregistrat o stagnare, nu se poate vorbi de o generalizare a situatiei, este de parere presedintele CEC.
 
"Sunt inca banci care continua sa crediteze, sunt banci care au redus ritmul si banci care au eliminat de tot creditul ipotecar", a precizat acesta.
 
Ghetea crede ca ar trebui sa vedem o imbunatatire a situatiei in viitorul apropiat si, in maxim 1 an, sa asistam la o revigorare a creditului ipotecar acordat populatiei. Motivele ce stau la baza acestei previziuni sunt pe de o parte cererea mare care inca exista din partea populatiei, dar si atractivitatea acestor produse pentru jucatorii din piata.
 
"Pentru banci, acordarea creditelor ipotecare s-a dovedit o activitate buna, profitabila si se vor gasi solutii pentru reluarea acestei activitati", a precizat Ghetea.
 
In plus, seful ARB a adus in discutie si programele guvernamentale din domeniul constructiei de locuinte, care ar trebuia sa aiba un efect in sensul dezghetarii pietei.
 
"Chiar ARB, prin propunerile facute catre guvern, s-a referit si la acest aspect de continuare a investitiilor in infrastructura, dar in mod deosebit in domeniul constructiei de locuinte", a mai continuat Ghetea.
 

De unde luam fonduri?

 
Analistii si bancherii sunt de acord ca piata creditului ipotecar nu se poate dezgheta decat in situatia in care exista si fonduri pentru acordarea de imprumuturi.
 
Majoritatea sumelor destinate acestei activitati erau obtinute de pe pietele internationale, iar acestea au devenit din ce in ce mai restrictive si mai scumpe.
 
Una din solutiile propuse la finalul anului trecut de bancheri se referea la reducerea rezervei minime obligatorii la lei si valuta, pentru injectarea de lichiditate in piata. Vocile nu mai sunt insa la fel de puternice si in prezent.
 
"Noi am fost in trecut foarte insistenti in reducerea RMO. Trebuie sa fim realisti. Nu cred ca BNR ar putea sa ia o astfel de decizie acum", a considerat presedintele CEC Bank.
 
Totusi, o propunere actuala in aceasta privinta este ca fondurile ce vin de la organismele internationale, precum BEI, BERD sau IFC, sa nu fie luate in calcul pentru determinarea RMO. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul