top banner

In Romania somerii s-au dublat, iar in Germania abia daca au crescut!

27 Aprilie 2010 | Autor: Marius Serban

Germania a reusit sa traverseze cea mai puternica recesiune de dupa cel de-al doilea razboi mondial cu o pierdere minima de locuri de munca. Doar 200.000 de nemti au ingrosat randul somerilor din octombrie 2008, in timp ce la noi, numarul de someri a crescut cu 350.000. Succesul german a fost posibil datorita schemei de lucru redus Kurzarbait.

Criza economica a facut ca in Romania numarul somerilor sa creasca alarmant. De la 370.000 de persoane in 2007, numarul lor a urcat la 403.000 la sfarsitul lui 2008, pentru a atinge 760.000 in februarie 2010. A avut loc aproape o dublare numarului celor ce primesc ajutor de somaj.

In Germania, in schimb, acest fenomen abia daca s-a simtit, potrivit unei analize Deutsche Bank. Numarul somerilor a crescut cu numai 200.000, in conditiile in care in octombrie 2008, numarul lor atingea un minim de 3,38 milioane. Iar din vara lui 2009, tendinta a fost chiar de scadere.

Pe parcursul recesiunii, rata somajului a crescut de 0,5 puncte procentuale, pana la 8% in Germania. Acest lucru s-a petrecut in conditiile in care produsul intern brut german s-a contractat cu aproape 5%.

Subventii pentru program redus

Motivul pentru care somajul a crescut foarte putin sta in schema de program redus de munca Kurzarbeit. Statul a incurajat companiile sa ofere salariatilor un program redus de munca decat sa ii concedieze. In plus, salariatii au primit subventii care acopereau 60% din diferenta dintre salariul normal si salariul cu norma redusa. Procentul urca la 67% la salariatii cu un copil.

In plus, contributiile la asigurarile sociale sunt pe deplin acoperite de catre stat, daca angajatii urmeaza in aceasta perioada un curs de pregatire profesionala.

La inceputul lui 2009, guvernul a extins perioada in care acorda subventii pentru salariatii cu program redus de la 6 luni la 18 luni, iar din primavara la 24 de luni.

In 2010, perioada de finantare a fost scurtata la 18 luni, ceea ce inseamna ca firmele vor putea beneficia de schema Kurzarbeit pana la mijlocul lui 2012. In acest fel, ele nu sunt nevoite sa reduca numarul de salariati, ci doar sa le scurteze programul de munca. Aceasta metoda a permis ca aproape 1,2 milioane de joburi sa fie salvate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul