top banner

Solicitantii de credite ipotecare vor putea obtine sume mai mari de la banci

16 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Bancile vor putea accepta un grad de indatorare mai ridicat in cazul creditelor imobiliare si ipotecare, potrivit modificarilor adoptate de BNR la regulamentul pentru creditele acordate populatiei. Acest lucru va permite clientilor sa imprumute sume mai mari decat pana acum.
 
Pe 15 ianuarie, banca centrala a decis sa diferentieze modul in care bancile acorda credite cu garantii ipotecare de celelalte. Decizia a pornit de la observatia ca, la imprumuturile cu ipoteca, numarul de restante este mult mai redus decat in restul cazurilor.
 
Un alt motiv invocat de BNR a fost limitarea efectelor generate de criza financiara. Cresterea cursului de schimb face ca suma imprumutata de un client sa scada dramatic, mai ales atunci cand bancile tin cont de analiza de stress-testing. Aceasta impune ca in calcul gradului maxim de indatoare, bancile sa aiba in vedere ca rata lunara poate creste atat ca urmare a majorarii ratei dobanzii cat si a deprecierii monedei nationale.
 
In acest sens, BNR a decis ca "imprumutatorii vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite, in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", se precizeaza in comunicatul BNR.
 
Modificarile adoptate de BNR vor intra in vigoare, dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. Este posibil ca ele sa fie puse in practica ceva mai tarziu de banci, avand in vedere ca, de regula, modificarea normelor de creditare trebuie avizata si de Directia de Supraveghere din BNR.
 

Cine castiga?

 
Principalul efect al acestei decizii este ca bancile au mana libera in a majora gradul maxim de indatorare acceptat la credite. Acest lucru ar permite clientilor sa imprumute sume mai mari.
 
Avand in vedere ultimele tendinte in creditare, este posibil ca nu toate bancile sa aleaga aceasta optiune. Asa cum banca centrala a semnalat la finele anului trecut, multe banci au inasprit conditiile de creditare mai mult decat ar fi impus regulamentul BNR.
 
Criza financiara internationala a taiat accesul bancilor locale la resursele de finantare in valuta. Iar, piata interbancara autohtona functioneaza inca in regim de avarie. 
 
Confruntate cu o lipsa de lichiditati, bancile au devenit mai atente cum gestioneaza fondurile disponibile, astfel ca s-au introdus restrictii suplimentare la credite pentru a alege clientii cei mai solvabili. Iar in cazuri extreme, unele banci au renuntat temporar sa mai acorde credite.
 
"Evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se arata in comunicatul BNR.
 
Prin urmare, relaxarea conditiilor de creditare este posibil sa se produca doar la marile banci, care isi asigura o buna parte din resursele de finantare prin intermediul depozitelor. Ele sunt mai putin constranse de criza financiara internationala si au resursele necesare pentru a continua creditarea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul