top banner

Focus : Dobanzile la credite pentru populatie

07 Iunie 2006 | Autor: Marius Serban

In luna mai, s-a mentinut tendinta de scadere a dobanzilor la creditele pentru populatie. De aceasta data, reducerile nu au mai fost generalizate, ci s-au regasit in principal doar la produsele garantate cu ipoteca. In schimb, creditele de nevoi personale in lei au cunoscut usoare scumpiri, dupa expirarea ofertelor promotionale din luna anterioara.
Reducerile de dobanzi nu s-au oprit inca, cu toate ca exista suficiente motive ca bancile sa ia o pauza, in special, la creditele in valuta. Banca centrala a Statelor Unite a operat in ultima vreme noi majorari de dobanda, care vor determina in cele din urma ca, si pe piata interna, institutiile autohtone sa opereze ajustari similare. De asemenea, semnalele venite din zona euro sunt nefavorabile. La sedinta din 8 iunie, majoritatea analistilor se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa creasca cu 0,25% dobanda de referinta la euro.
Cu toate acestea, dobanzile la valuta au inregistrat in luna mai scaderi la majoritatea produselor de finantare pentru populatie. Intr-o anumita masura, scaderea se justifica si prin politica unor banci de a diminua dobanzile si a majora comisioanele. Aceasta practica este folosita cel mai intens de HVB Bank si Banca Tiriac. Luna trecuta cele doua institutii aflate in proces de fuziune si-au aliniat pe acest model dobanzile la valuta.
Cele mai mari scaderi le-au inregistrat, in luna mai, dobanzile la euro. In cazul ofertelor de credite imobiliare si ipotecare, rata medie a dobanzii a coborat la 7,85%, fiind cu 0,5% mai mica decat in aprilie. De asemenea, reduceri cuprinse intre 0,3-0,5% au suferit si dobanzile medii la euro pentru celelalte tipuri de credite.
O evolutie similara s-a manifestat si pe segmentul creditelor in dolari. La produsele garantate cu ipoteca, rata medie a dobanzii a scazut cu 0,2%. Cea mai importanta reducere a fost localizata la creditele pentru nevoi personale, unde rata medie a dobanzii s-a diminuat cu 0,56%, pana la 10,16%.
Merita semnalat faptul ca pentru creditele de nevoi personale, dobanzile la euro si dolari sunt aproape egale. Insa, daca tinem cont de cotatiile practicate pe pietele internationale, dobanzile la dolari ar fi trebuit sa depaseasca cu 2,5% pe cele la euro. Analizand ofertele bancilor, cea mai mare diferenta se constata la creditele imobiliare, unde ecartul dintre dobanda medie la dolari si cea la euro este de 1,5%.
Prin urmare, sunt sanse mari ca in perioada urmatoare dobanzile la creditele in dolari sa se majoreze, bancile romanesti urmand sa-si alinieze randamentele la reperele internationale.
Pe segmentul creditelor in lei, ultimele evolutii sunt destul de contrare. In cazul creditelor imobiliare, ipotecare si a celor de nevoi personale cu ipoteca, tendinta de reducere a dobanzilor continua. La creditele pentru locuinte, rata medie a dobanzii a coborat in mai 2006, la 10,24%, in scadere cu 0,15% fata de luna anterioara.
In cazul creditelor auto, s-a remarcat o noua ieftinire a finantarilor in lei cu dobanda variabila. In consecinta, acestea au devenit mai avantajoase decat imprumuturile in lei cu dobanda fixa, ale caror costuri au ramas in linii mari neschimbate.
Evolutia cea mai nefavorabila au avut-o insa dobanzile in lei la creditele de nevoi personale. Acestea au crescut cu 0,1% atat in cazul produselor cu dobanzi variabile, cat si pentru cele cu dobanzi fixe. Majorarile au fost cauzate intr-o masura importanta si de incheierea campaniilor promotionale la credite derulate de o serie de banci.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul