top banner

Facturile trec in grija bancii

24 Martie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Debitul direct reprezinta o solutie comoda si eficienta de plata a facturilor, ratelor si altor servicii. In Romania, serviciul este momentan disponibil doar intre clientii aceleiasi banci, varianta interbancara urmand sa fie introdusa in viitorul apropiat.
Plata facturilor constituie pentru multi o problema care se repeta luna de luna. Cauza sunt cozile de la ghiseele furnizorilor si mai ales programul de lucru cu publicul. Acesta coincide cu timpul in care majoritatea salariatilor trebuie sa fie la serviciu.
Din acest motiv, debitul direct este in tarile occidentale cel mai utilizat serviciu de plata a facturilor. Desi este comoda si sigura, metoda nu se bucura inca de mare popularitate in Romania. Putine banci ofera servicii de debit direct si, pana acum, doar o singura banca e in stadiu avansat de lucru pentru introducerea facilitatii de transfer interbancar.
Bancile ofera in prezent debitul direct doar clientilor proprii si numai pentru plata serviciilor catre furnizorii care au cont la aceeasi banca ca si clientul. Transferurile lunare se fac doar in sistemul aceleiasi banci.
Debitul direct poate fi folosit, in general, pentru plata facturilor catre orice furnizor de servicii, fie ca e vorba de o suma fixa sau variabila. In cele mai multe cazuri este vorba de furnizorii de utilitati (energie, apa, gaze) si operatorii de telefonie fixa sau mobila.
Se poate plati insa si abonamentul catre operatorii de cablu TV, ratele la asigurarea de viata sau ratele la o masina luata in leasing. BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Bancpost, HVB Bank, Banca Romaneasca, ABN Amro Bank si Citibank ? dispun de astfel de servicii.
Cel care doreste sa plateasca prin debit direct incheie un contract cu banca, prin care o imputerniceste sa plateasca lunar suma de bani datorata furnizorului unui anumit serviciu. Conditia: trebuie sa-si deschida un cont curent la acea banca si sa-l alimenteze cu banii necesari efectuarii platii.
Costurile difera de la o banca la alta. Raiffeisen Bank percepe un comision de 1,5 lei pentru fiecare plata, Citibank 3 lei, in timp ce la ABN Amro costul este de 0,2% din valoarea tranzactiei. BCR are comisioane in functie de valoarea platii. De la 1 leu pentru tranzactii intre 5 si 50 de lei, pana la 10 lei pentru tranzactii mai mari de 50.000 lei. Banca Transilvania si HVB Bank nu percep nici un comision.
Citibank a initiat in ianuarie serviciul de direct debit interbancar. El va permite plata catre furnizori aflati la alta banca decat cea unde clientul are cont. Acesta va functiona prin intermediul Sistemului Electronic de Plati, proiect dezvoltat de Transfond. Astfel, o persoana fizica sau juridica cu un cont curent la BCR sau BRD, de exemplu, va putea sa-si plateasca factura catre un furnizor care are contract cu Citibank.
Discutiile dintre Citibank si furnizorii de utilitati si alte servicii, companii de asigurari si de leasing sunt in derulare. Serviciul de debit direct interbancar are sanse sa functioneze in 2-3 luni, apreciaza Daniel Stancu, directorul departamentului Cash Management al Citibank.
Pentru moment doar cinci banci si-au adaptat sistemele informatice pentru a putea oferi debitul direct interbancar, insa numarul acestora este de asteptat sa creasca substantial in perioada urmatoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul