top banner

Fondurile de pensii private vin peste noi din 2007

31 Octombrie 2006 | Autor: Marius Serban

La inceputul anului viitor, este de asteptat sa devina functional sistemul de pensii private facultative. In plus, de la mijlocul lui 2007, ar putea deveni functionala si componenta obligatorie a pensiilor private, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, institutia abilitata sa supravegheze acest sector.

In urmatoarele trei luni, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va autoriza companiile care doresc sa administreze fonduri de pensii facultative. Astfel ca "la sfarsitul lunii ianurie sau inceputul lunii februarie, companiile vor putea incepe sa colecteze contributii", a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Administratorii de pensii private pot fi societati de asigurare, societati de administrare a investitiilor sau societati de pensii. Acestea din urma pot avea ca obiect unic de activitate administrarea de fonduri de pensii. "Intre 10 si 15 societati ar dori sa intre pe piata pensiilor private. Acestea sunt in general societati mari din zona asigurarilor", afirma Oancea.
La fondurile de pensii facultative pot plati contributii salariatii, functionarii publici, persoanele care desfasoara activitati independente, cele care obtin venituri din activitati profesionale conform Legii 200/2004, membrii societatilor cooperatiste si persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole.
Societatile de administrare vor putea oferi celor interesati de o pensie facultativa posibilitatea de a alege intre mai multe fonduri, cu grade diferite de risc. Unele fonduri vor investi mai mult in actiuni si vor putea obtine randamente superioare, in timp ce altele, vor plasa banii in investitii mai sigure, dar cu randamente mai mici.
La fel ca un fond de investitii, si cel de pensii va publica zilnic valoarea unitatii de fond. In functie de numarul de astfel de unitati detinute, fiecare persoana isi va putea determina activul acumulat la fondul respectiv.
In cazul in care o persoana nu este multumita de modul in care fondul la care contribuie este administrat, isi poate transfera banii la alt fond. Daca se solicita acest lucru mai devreme de 2 ani, societatea de administrare poate solicita o penalizare de cel mult 5% din valoarea activului detinut de persoana respectiva.
Pe langa pensiile facultative, de anul viitor ar putea incepe sa functioneze si sistemul de pensii private obligatorii. Acesta va prelua o parte din contributiile platite in prezent la sistemul de asigurari sociale de stat. Cadrul legislativ necesar nu este insa definitivat. Mai este nevoie ca Parlamentul sa adopte proiectul de modificare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, iar apoi Comisia sa emita normele de aplicare. Oancea estimeaza ca sistemul ar putea deveni functional incepand de la jumatatea anului viitor.
"Dupa ce vom avea pachetul legislativ complet, vom incepe si o campanie de informare a publicului impreuna cu guvernul", precizeaza Oancea. El mentioneaza ca nu doar neincrederea oamenilor in sistemul privat de pensii este o problema majora, ci si lipsa de cunostinte despre acest domeniu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia