top banner

Locuinte in sistem de economisire-creditare

13 Martie 2006 | Autor: Marius Serban

Locuintele se pot achizitiona prin credit in lei cu dobanda fixa de 6%. Finantarea este posibila prin sistemul de economisire - creditare. Clientul economiseste jumatate din banii necesari, iar pentru restul primeste credit. Un avantaj al acestui sistem este ca permite accesul la finantare si pentru persoanele cu venituri scazute.
In afara de creditele imobiliare si ipotecare, achizitia sau modernizarea unei locuinte se poate finanta si prin sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Produsul este disponibil numai in lei si, in prezent, exista doua banci cu care clientii pot incheia astfel de contracte: HVB Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Sistemul are urmatorul mecanism: mai intai, clientul stabileste de cati bani are nevoie pentru a achizitiona sau cumpara o casa ? valoare denumita ?suma contractata?.
Nu conteaza daca suma nu se potriveste exact cu valoarea investitiei, deoarece oricand pe parcursul contractului, valoarea stabilita initial se poate majora. In plus, nu se percepe nici o penalizare. Indiferent de banca aleasa, comisionul initial este de 1% din suma contractata, iar la majorare se aplica tot 1%, insa numai la valoarea ajustata.
Dupa incheierea contractului urmeaza o perioada de economisire, care dureaza pana cand clientul acumuleaza 50% din suma contractata. HVB ofera si o varianta mai rapida, in care clientul trebuie sa stranga doar 40% din valoarea contractului. Termenul exact pe care se intinde aceasta etapa depinde de suma economisita lunar, dar nu poate fi mai mic de un an si jumatate. Spre exemplu, la un contract de 100.000 RON, durata de economisire poate ajunge la 7 ani, daca se depun 500 RON pe luna.
Sumele economisite sunt bonificate cu o dobanda fixa de 3% pe an, iar anual, se acorda o prima de la stat. Valoarea acesteia reprezinta in prezent 15% din sumele depuse in cursul anului, fara a depasi echivalentul a 120-150 euro, in functie de varsta si persoanele aflate in intretinere. In cazul in care sumele economisite anual sunt substantiale, este recomandata incheierea a doua contracte de economisire-creditare la nivelul unei familii. Astfel, se poate obtine o prima sporita de la stat si, in plus, se scurteaza intervalul de economisire.
Odata finalizat acest pas, clientul are dreptul sa obtina un imprumut in lei la o dobanda fixa de 6% pe an.
In functie de ritmul de rambursare ales ? mai rapid sau mai lent ? perioada de creditare se poate intinde pana la 10-15 ani. Rata va fi egala cu suma lunara depusa in faza de eonomisire, fiind insa oricand posibile rambursari anticipate fara comision de penalizare.
Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ este destinat in special tinerilor si persoanelor cu venituri mici. In acelasi timp, el reprezinta o solutie atractiva pentru persoanele care nu detin inca avansul minim pentru a solicita un credit imobiliar.
Schema functioneaza cu succes de peste 80 de ani in Germania si, mai ales, in Austria, unde jumatate din populatia tarii deruleaza asemenea contracte. In anii ?90, sistemul a fost introdus in Europa Centrala si de Est, in tari precum Cehia, Ungaria, Slovacia si Croatia. Produsul a prins cel mai bine in Cehia unde, la o populatie de aproximativ 10 milioane de locuitori, exista peste 6 milioane de contracte de economisire-creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul