top banner

Studii pe banii bancilor

01 Martie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Creditul de studii este prezent doar in ofertele catorva banci comerciale. Cei care vor sa-si achite studiile in rate au putine posibilitati de alegere.
Un MBA (Master of Business Administration) costa in Romania intre 5.000 de euro si aproape 15.000 de euro. In aceste conditii, nu oricine isi poate permite sa plateasca taxele din resursele proprii. Suma necesara creste si mai mult daca este vorba de studii universitare in strainatate, mai ales daca studentul alege o universitate de prestigiu din Anglia sau Franta. Cu bursa sau fara, cheltuielile cu taxele de scolarizare, transportul si cazarea sunt mari si un credit de studii ar putea sa le acopere.
In majoritatea cazurilor, creditele sunt acordate pentru studii universitare sau postuniversitare, in special din cauza costurilor mari. O sfera mai extinsa se intalneste la CEC, unde creditul de studii poate fi utilizat chiar si pentru plata cheltuielilor legate de studiile prescolare, scolare sau liceale.
Imprumuturile pot fi contractate atat in lei, cat si in valuta.
Sumele ce pot fi obtinute ajung pana la 30.000 de euro sau echivalentul in lei, in cazul creditului ?Academic Extra? de la BCR. In cazul CEC nu exista o suma maxima, aceasta depinzand de garantia oferita, in timp ce la HVB, creditul poate reprezenta maxim 70% din valoarea imobilului oferit ca garantie.
Banii pot fi virati in contul institutiei de invatamant, sau pot fi pusi la dispozitia solicitantului, fie pe un card, fie cash. In toate cazurile, insa, e nevoie de documente justificative care sa dovedeasca cum au fost cheltuiti banii.
De cele mai multe ori, perioada de rambursare se poate intinde pana la 5 ani, fiind in general egala cu cea a studiilor. Exista insa si produse cu termene mai extinse ? de pana la 10 ani - cum este cazul creditelor disponibile la BCR si HVB.
Printre avantajele creditelor de studii se numara faptul ca nu se solicita un avans si ca se poate acorda si o perioada de gratie. In unele cazuri, aceasta poate ajunge si pana doi ani, asa cum se intampla la creditul ?Student Plus? de la BRD.
De obicei imprumuturile se garanteaza cu veniturile obtinute, insa in functie de marimea creditului si politica bancii, se pot solicita giranti, asigurare de viata si chiar garantii imobiliare.
Oferta destul de saraca pentru aceste produse face ca si ratele dobanzilor sa se incadreze intr-o plaja destul de larga. In cazul creditelor in lei, rata dobanzii porneste de la 9% si poate urca pana aproape de 20%, astfel ca o cercetare amanuntita a pietei pemite realizarea unei economii considerabile. In cazul creditelor in valuta, ratele dobanzilor incep de la 8,45% pentru euro si dolari si ajung la 13,5% la euro si 14% la dolari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul