Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Utilizarea cardului in vacanta in 5 tari din regiune

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Carduri

 
Utilizarea cardului in vacanta in 5 tari din regiune Utilizarea cardului in vacanta in 5 tari din regiune

Bagajul de vacanta contine aproape obligatoriu cel putin un card cu utilizare internationala, pe langa rezerva de cash. Turistii trebuie sa stie insa ca fiecare tara din regiune prezinta particularitati in ceea ce priveste acceptarea cardurilor, pe care este bine sa le cunoasca inca de cand se pornesc la drum.

MasterCard Europe a reunit cateva recomandari pentru 5 tari din regiune (Turcia, Grecia, Croatia, Italia si Austria), pentru ca turistii romani care isi petrec concediul in afara tarii sa stie unde si cum isi pot folosi cel mai bine cardurile.

Turcia – plati contactless la transportul cu ferryboat

Turcia este recunoscuta pentru dezvoltarea intensa a industriei cardurilor si pentru tehnologiile sale inovatoare. Bancile turcesti deschid filiale speciale pe timpul verii si ATM-uri temporare in destinatiile de vacanta, asa ca cei care au un card la ei, nu vor duce lipsa de numerar, conform reprezentantilor MasterCard Europe.

In restaurantele din marile orase si din zonele turistice, terminalele POS mobile sunt populare, asadar aici POS-ul va ”veni” la masa turistului.

Posesorii unui card sau dispozitiv contactless isi pot folosi instrumentele lor de plata in Turcia la peste 25.000 de locatii acceptatoare, in special in Istanbul. Aici, chiar si pentru plata unei ambarcatiuni la Instanbul Ferry Corporation, de unde se fac calatorii intre Asia si Europa se accepta plata cu un card contacless.

Ca o curiozitate, la un comerciant pot exista mai multe POS-uri unul langa altul, deoarece bancile ofera beneficii specifice clientilor care utilizeaza POS-urile proprii.

Pentru taxele de transport insa, este bine ca turistii sa aiba numerar la dispozitie  atunci cand calatoresc in afara orasului.

Grecia – cardul se poate folosi peste tot in zonele turistice


In Grecia, zonele turistice cum ar fi plajele, capitala Atena si insulele de la Marea Egee ofera, in principiu, un grad de 100%  de acceptare a cardurilor.

Proprietarii de magazine si personalul din restaurante au experienta cu cardurile, dupa ani buni de colaborare cu turistii straini.


In schimb, in magazinele mici din regiunea centrala, turistii ar trebui sa se asigure dinainte daca este acceptata plata cu cardul, atentioneaza MasterCard.

La fel ca si in Turcia, si in Grecia turistii vor avea nevoie de numerar pentru plata taxelor de transport si a biletelor.

Croatia – comerciantii nu dau rest la cumparaturi

Acceptarea cardurilor este foarte raspandita in Croatia. Acestea pot fi folosite pentru bilete de tren si autobuz si chiar in magazine si restaurante mici. Vanzatorii ambulanti, standurile cu ziare si gustari, ca si taxiurile sunt probabil singurele exceptii unde turistii trebuie sa verifice inainte daca pot plati cu cardul.

Plata cu cardul este de preferat, nu doar din cauza comoditatii. Comerciantii stabilesc preturi care se termina cu ,99 si in cazul platii cu numerar nu dau restul exact, deoarece monedele de valori mici nu sunt des utilizate.

In unele magazine, turistii pot beneficia de promotii speciale pentru platile facute cu carduri Maestro.

Italia – comerciantii nu tin POS-ul la vedere

In Italia, acceptarea cardurilor este larg raspandita si acestea pot fi utilizate inclusiv pe toate autostrazile, spre deosebire de tarile enumerate mai sus.

Daca intalnesc comercianti la care nu vad terminale POS pe tejghea, turistii trebuie sa stie ca si in aceste locuri cardurile sunt acceptate la plata. Se obisnuieste insa ca proprietarii sa ascunda terminalele POS pentru ca li se pare ca aceste dispozitive tehnice strica aspectul magazinului lor, atent aranjat, mentioneaza reprezentantii MasterCard.

De asemenea, turistii pot plati cu dispozitive PayPass in Milano unde cele mai populare magazine accepta acest tip de carduri de ultima generatie.  

Austria – cardul poate fi folosit si la automate

In zonele turistice acceptarea nu ar trebui sa fie o problema, iar daca turistii au doar un card in portofel, se vor descurca si fara numerar. Totusi, este posibil ca unii retaileri sa accepte numai carduri Maestro.

In parcari, fie in cladiri, fie pe strada, ca si in mijloacele de transport in comun, cardurile sunt acceptate ca modalitate de plata. Chiar si in cazul automatelor cu produse se accepta de regula plata cu card. Unele dintre aceste automate pot chiar sa verifice varsta posesorului de card, de exemplu atunci cand acesta cumpara tigari.

Alte articole din Carduri

Carduri

Activitatea bancara, afectata de telefonia mobila

Din ce in ce mai des, telefonia mobila interfereaza cu activitatea bancara. Pe de o parte, usureaza accesul la conturi si la tranzactii dar, pe de alta, se creeaza o dependenta tot mai stransa. Dependenta ce risca sa creeze probleme serioase clientilor care sunt acum, practic, obligati sa utilizeze serviciile de telefonie. Citeste mai mult

Cati romani ar prefera sa renunte la cash?

Unul din trei europeni declara ca ar vrea o viata fara cash insa, cu toate acestea, aproape 90% apeleaza tot la bancnote pentru platile cotidiene de mica valoare. In Romania, procentul care si-ar dori o viata fara numerar este mai mare, de 38%. Citeste mai mult

Opinii recente

de Timotei Dariciuc

"Buna ziua, In cadrul procesului de acordare a creditului ipotecar, in faza finala de aprobare dupa ce au fost parcursi pasii de aprobare juridica ..."

Facebook