Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Romanii si-au utilizat mai des cardul in vacanta anul trecut

Autor: Conso |

Publicat in: Carduri

 

Valoarea tranzactiilor realizate de romani cu carduri in strainatate a urcat la 6,9 miliarde lei, in echivalent. Platile la POS sunt de peste 2 ori mai mari ca volum decat retragerile de numerar.

In total, romanii au retras de la ATM-uri in alte tari aproximativ 2,1 miliarde lei in timp ce platile la POS au ajuns la 4,8 miliarde lei, conform datelor BNR.

Comparatuv cu anul anterior, valoarea retragerilor a urcat cu 20% in timp ce utilizarea cardurilor la comercianti a avansat cu 18%.

De remarcat sunt si valorile medii ale unei tranzactii realizate de romani in strainatate.

Atunci cand isi folosesc cardul la comercianti, la hotel sau restaurante in afara tarii, valoarea medie a unei plati este de 313 lei.

Comparativ, in Romania, valoarea medie a unei plati este de aproximativ 165 lei.

La ATM-urile din strainatate, valoarea medie a sumei retrase a echivalat in 2012 cu 790 lei, in crestere cu 50 lei fata de anul anterior. Valoarea medie a unei retrageri de numerar in tara este de 470 lei.

Alte articole din Carduri

Carduri

Ce prefera europenii: cash sau card?

Platile in numerar nu par a fi in pericol in Europa. Mai mult, europenii sunt atat de atasati de cash incat un sfert dintre ei sustin ca isi retrag o parte din bani din banca pentru a ii tine acasa. Datele reies dintr-un studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE). Citeste mai mult

ANPC considera ilegal un comision platit frecvent de consumatori

Multe banci percep comisioane usturatoare pentru retragerea de numerar de pe cardurile de credit, desi ANPC sustine ca OUG 50/2010 le interzice in mod expres. Practica a fost sanctionata de curand de ANPC, insa doar in cazul CEC Bank. Ramane de vazut ce se va intampla in cazul celorlalte banci care percep consumatorilor aceste comisioane. Citeste mai mult

Facebook