Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Preferati sa scoateti bani de la bancomat? S-ar putea sa va coste foarte mult

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Carduri

 
Preferati sa scoateti bani de la bancomat? S-ar putea sa va coste foarte mult Preferati sa scoateti bani de la bancomat? S-ar putea sa va coste foarte mult

Bancile incearca sa impulsioneze plata cu cardul direct la comercianti in defavoarea retragerilor de numerar, dar in unele cazuri acest lucru inseamna aplicarea unor comisioane tot mai mari pentru utilizarea bancomatelor, comisioane care nu pot fi uneori evitate.

Regula de aur este ca de fiecare data cand este posibil, cardul sa fie utilizat direct pentru plata la comerciant. Retragerea de numerar de la bancomat si plata in cash intr-un loc unde exista instalat un POS nu aduce niciun beneficiu, in schimb poate aduce costuri destul de mari.

Comisionul ajunge si la 0,3% de la bancomatele proprii

Doar cateva banci, printre care Banca Transilvania, Volksbank, Millennium Bank, Garanti Bank si ING Bank, mai au comision zero la retragerea de la propriul bancomat la cardul standard sau la cardul de salariu. Restul bancilor percep comisioane intre 0,2% si 0,3% pentru retrageri.

Astfel, in cazul in care intr-o luna se retrage intreg salariul de 2.000 lei, comisionul platit bancii este cuprins intre 4 si 6 lei.

Daca se retrager numerar de la bancomatul altei banci, comisionul perceput poate ajunge la cativa lei doar pentru o singura tranzactie, oricat de mica. In aceste situatii, bancile percep un comision de minim 0,5% + 2,5 lei, la fiecare tranzactie. Pentru o retragere de 10 lei, comisionul platit de client va fi de 2,55 lei. Pentru o retragere de 1.000 lei, comisionul platit va fi de 7,5 lei.

Sunt si cateva banci, printre care BRD si UniCredit Tiriac Bank, unde comisioanele sunt si mai mari, si ajung chiar la 1%+4 lei. Asta inseamna ca pentru o retragere de numerar de 1.000 lei, comisionul platit va fi de 14 lei.

La polul opus, cateva institutii, precum Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Volksbank, au semnat conventii intre ele, iar clientii beneficiaza de comisioane reduse daca utilizeaza reteaua de bancomate a bancilor corespondente.

Unde nu poti plati cu cardul?

Bineinteles, nu intotdeauna se poate utiliza cardul la bancomat pentru a evita comisioanele de retragere numerar. Spre exemplu, magazinele mici sau chioscurile de ziare. In cele mai multe cazuri nici intretinerea lunara nu poate fi platita cu cardul sau direct intr-un cont bancar.

De asemenea, sunt si locatii cu “pretentii” unde nu se poate plati cu card bancar. Spre exemplu, la Teatrul National (TNB), aplasat langa Km. 0 si la cativa zeci de metri de centrala celei mai mari banci din Romania, inca nu a fost implementat un sistem de plata cu cardul.

Nici la Posta Romana nu poate fi utilizat cardul bancar, fiind necesar numerarul. Nici administratiile financiare nu au toate instalate POS, prin care cotribuabilii sa isi poata plati cu cardul taxele si impozitele.

Mai grave chiar sunt situatiile in care comerciantul anunta in ultimul moment ca POS-ul “nu merge”. Spre exemplu, dupa o masa la restaurant cand clientul vrea sa plateasca cu cardul afla ca “nu avem semnal” sau “POS-ul nu functioneaza momentan”, fiind nevoit sa gaseasca cel mai apropiat bancomat pentru a scoate numerar si sa suporte comisionul mare de retragere.

Sau, tocmai ai alimentat masina la benzinarie si nu poti plati cu cardul pentru ca sistemul informatic al bancii este in mentenanta, fara nicio informare prealabila.

Alte articole din Carduri

Carduri

MFP incearca sa deblocheze Legea "cash-back"

Legea “cash-back”, intrata in vigoare la inceputul acestui an, nu este inca aplicabila, pentru ca nu are norme de aplicare si nu este corelata cu Legea caselor de marcat. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat, in sfarsit, proiectul de norme care ar putea debloca actul normativ. Citeste mai mult

Cati romani cumpara de pe internet?

Romanii, desi conectati in numar tot mai mare la internet, raman codasii Europei cand vine vorba de cumparaturi online. Din datele pe 2016 publicate de Eurostat reiese ca trei din patru gospodarii din Romania au acces la internet, insa doar 18% dintre acestia au cumparat sau au comandat bunuri sau servicii online. Citeste mai mult

Opinii recente

de RBLSucks Daniel

"Foarte trista experienta. Pe langa faptul ca am stat aproximativ o ora in sediul din Pipera (adresa RBL este fictiva oricum), la secretariat ..."

Facebook