Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Plata cu cardul patrunde greu la Fisc

Autor: Conso |

Publicat in: Carduri

 

Plata cu cardul, la POS si online, mai are de asteptat tocmai in zona in care se reclama un grad redus de incasare: la impozite si taxe. Aproape 250 de primarii sunt inrolate in platforma www.ghiseul.ro si accepta plata online a taxelor locale. Acestea acopera 80% din populatia urbana si bancarizata. Insa in sistem se remarca un mare absent: Fiscul.

Ministrul Finantelor Publice si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) promit ca, din toamna, acest lucru va fi posibil. Insa, in urma cu mai putin de o luna, seful Fiscului, Dragos Doros, sustinea ca plata taxelor la ANAF cu cardul, atat la POS cat si online, va fi posibila la inceputul verii.

Pe de alta parte, este de remarcat ca autoritatile s-au decis sa opteze pentru utilizarea in acest scop a platformei www.ghiseul.ro, care functioneaza deja de 5 ani.

”ANAF a inceput deja demersurile si speram ca din toamna, cel putin la nivelul persoanelor fizice, taxele locale sa poata fi platite prin ghiseul.ro. Pana cand ANAF se va inrola in sistem, taxele locale si impozitele pot fi platite in numerar la ghiseu, prin ordin bancar, prin internet banking sau prin mandat postal", a explicat Anca Dragu

La randul sau, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Marius Bostan, a anuntat ca, pana la sfarsitul lunii viitoare, vor fi oferite servicii noi pentru romanii de pretutindeni, astfel incat acestia vor putea plati taxele si impozitele online prin ghiseul.ro din afara tarii si cu cardul emis in strainatate.

Platile online de taxe si impozite au explodat in primele patru luni

Numarul primariilor care accepta plata taxelor prin acest sistem a crescut cu peste 30% fata de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populatia urbana si bancarizata a Romaniei, potrivit datelor ghiseul.ro.

”Apetitul romanilor pentru plata online a taxelor si impozitelor locale a crescut semnificativ in 2016, avand in vedere ca valoarea si numarul tranzactiilor efectuate prin ghiseul.ro in primele patru luni insumeaza aproape o treime din toate platile realizate de la lansarea platformei nationale pana in prezent. In primele patru luni din 2016 s-au facut circa 76.000 de plati cu cardul, in valoare totala de peste 21 milioane lei”, se arata in comunicatul citat.

Prin comparatie, in perioada 2011 - 2016, pe ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plati in suma de peste 70 de milioane de lei. Insa, pe langa faptul ca tot mai multe primarii s-au inrolat in sistem, la cresterea cifrelor a contribuit si faptul ca, in luna martie a acestui an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online. Acest aspect a condus la depasirea pragului de 100.000 de utilizatori activi in luna martie 2016.

De asemenea, sistemul permite plata amenzilor de circulatie fara niciun drum la administratiile locale, datorita optiunii de incarcare a copiei procesului verbal direct in sistem si transmiterii automate catre primaria beneficiara, precum si plata online a taxelor si impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din Bucuresti).

Lansat in 2011, ghiseul.ro este un proiect derulat in parteneriat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) si Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale.

Peste 115.000 de contribuabili au cont pe www.ghiseul.ro

”Obiectivele noastre comune sunt ca in urmatorii doi ani sistemul sa depaseasca 500.000 de utilizatori unici si sa acopere o gama cat mai larga de servicii din interactiunea cetateanului cu institutiile publice, atat la nivel central, cat si local. In acest moment, ghiseul.ro este singurul sistem national dedicat persoanelor fizice, 100% online atat din perspectiva autentificarii cat si a realizarii platilor, care asigura interoperabilitatea bazelor de date ale institutiilor publice locale. Ghiseul.ro este sistemul cu cei mai multi utilizatori unici persoane fizice si acopera cea mai mare parte din populatia bancarizata din Romania", a declarat Delia Popescu, presedinte al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei.

Peste 115.000 de contribuabili si-au activat contul pe www.ghiseul.ro in perioada 2011-2016. Principalul avantaj al platii impozitelor si taxelor locale online cu orice card pe hhiseul.ro este posibilitatea de a plati oricand si de oriunde, fara comision. Mai mult, contribuabilii inrolati pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plati taxele si impozitele locale pentru alte proprietati detinute pe teritoriul Romaniei.

Alte articole din Carduri

Carduri

Piata unica digitala stimuleaza comertul online transfrontalier. Cum putem face plati?

Comertul electronic transfrontalier va lua amploare in urma acordului politic la care au ajuns recent Parlamentul European, Consiliul si Comisia de a pune capat geoblocarii nejustificate pentru consumatorii care doresc sa achizitioneze produse sau servicii online in interiorul UE. Citeste mai mult

Ce prefera europenii: cash sau card?

Platile in numerar nu par a fi in pericol in Europa. Mai mult, europenii sunt atat de atasati de cash incat un sfert dintre ei sustin ca isi retrag o parte din bani din banca pentru a ii tine acasa. Datele reies dintr-un studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE). Citeste mai mult

Opinii recente

de Marilena Grigore

"Au un credit ipotecar la aceasta banca. Primesc tot felul de informatii de la dumnealor, dar informatiile ce imi sunt necesare nu ..."

Facebook