top banner

Carduri cu beneficii in plus pentru clienti

14 Noiembrie 2011 | Autor: Alina Branescu

Evolutia pietei cardurilor din ultimii ani a determinat bancile din Romania sa lanseze si sa se intreaca in programe si produse complexe si diversificate, care aduc avantaje clientilor.
     
Pe langa caracteristicile traditionale ale cardurilor - tranzactii la comerciantii din mediul real sau virtual si retrageri de numerar de la ATM, bancile au gandit programe de fidelizare, in retele de comercianti parteneri, din domenii variate. Printre cel mai des intalnite beneficii existente in cadrul acestor retele se numara: reducerile la comerciantii parteneri, punctele de loialitate sau plata in rate fara dobanda. Pe scurt, aceste carduri, care pe langa functiile standard, ofera beneficii la un comerciant sau o retea de comercianti, poarta numele de carduri co-branded, respectiv multi-branded sau multi-merchant.
Practic, un card co-branded reprezinta un parteneriat intre o institutie financiara (banca sau o institutie financiara non-bancara) si un comerciant, prin care ambii parteneri ofera posesorilor de carduri o suita de beneficii - promotii, reduceri, recompense. Exista, insa, si carduri care ofera aceste avantaje ori de cate ori sunt folosite, intr-o retea mai larga de comercianti (care poate aduna, in unele cazuri, si peste 4000 de comercianti alesi special de catre banca). Acestea sunt cardurile multi-branded sau multi-merchant.
Domeniile in care activeaza comerciantii parteneri sunt extrem de variate: de la magazine de produse electrice si electrocasnice, benzinarii, restaurante, magazine de bricolaj si pana la farmacii si operatori de telefonie mobila.
Prin intermediul acestor produse, institutiile financiare si comerciantii parteneri urmaresc, in primul rand, sa isi loializeze baza actuala de clienti si, pe de alta parte, sa isi extinda clientela. Avantajele acestor produse depind de programul dezvoltat de banca si de partenerii comerciali si pot ajunge chiar la reduceri de pana la 20-30%.
De regula, bonusurile si punctele, in cazul cardurilor multi-branded, se obtin atunci cand posesorul de card face achizitii la orice comerciant, indiferent ca acesta este din retea sau din afara retelei de parteneri. Valoarea bonusurilor depinde, insa, de programul atasat cardului.
Un exemplu de program de multi-branded este cel atasat cardului Bonus Card, emis de catre GarantiBank, sub sigla MasterCard. Pentru fiecare tranzactie efectuata in afara retelei de parteneri, utilizatorul primeste puncte bonus in valoare de 0,5% din tranzactie. In functie de ofertele partenerilor, clientii pot ajunge sa castige de la 1% la 5% din valoarea tranzactiei, sub forma de puncte bonus. Acestia isi pot folosi apoi punctele pentru cumparaturi la oricare comerciant partener.
La fel este si cazul programului Punct Card, de la BRD-GSG. Utilizatorii primesc pentru 1 leu cheltuit la orice comerciant, din tara sau din strainatate, 1 punct acumulat. In reteaua de parteneri BRD-GSG, valoarea bonusului creste: pentru cumparaturi mai mici de 150 lei – 1 leu cheltuit echivaleaza cu 2 puncte acumulate – si pentru cumparaturile mai mari de 150 lei – 1 leu cheltuit aduce 2,5 puncte acumulate. Aceste puncte se pot folosi pentru noi cumparaturi in locatiile comerciantilor parteneri BRD-GSG.
Bonusul acumulat poate fi utilizat pe loc sau pentru o tranzactie ulterioara si, de regula, are o valabilitate nelimitata.
Si Banca Transilvania a adoptat acest mecanism de loializare a clientilor. Cardurile ofera puncte bonus in cadrul programului Start BT. Pana la finalul anului, banca deruleaza o promotie ce presupune acordarea unui bonus de 50 puncte clientilor care obtin un card de credit MasterCard Forte. Valoarea unui punct este de 1 leu, iar punctele acumulate pot fi ulterior utilizate pentru plata cumparaturilor la comerciantii parteneri inscrisi în program.
Este important sa stiti ca valoarea acestui bonus acumulat nu se poate retrage de la bancomat, ci este un beneficiu destinat exclusiv efectuarii de tranzactii la comerciantii parteneri din mediul real sau virtual!
Un alt avantaj, la care are acces un posesor de card co-branded sau multi-branded, este plata in rate fara dobanda la comerciantul partener sau la comerciantii parteneri, in cazul celei de-a doua categorii. De exemplu, multe banci din Romania permit posesorilor de carduri sa cumpere prin sistemul de rate cu dobanda zero. De obicei, clientul poate beneficia de pana la 24 de rate.
Solicitati bancii dumneavoastra detalii despre modalitatea in care puteti acumula aceste puncte, despre reteaua de parteneri si magazinele in care puteti beneficia de reduceri, dar si despre tipul avantajelor pe care le puteti obtine.
Chiar daca, de regula, astfel de carduri sunt de credit, exista si institutii financiare care vizeaza segmentul de debit. In cazul cardurilor co-branded, BRD-GSG, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank sau Libra Bank sunt cateva exemple de institutii financiare care au recompensat preferinta clientilor pentru un anumit comerciant, lansand si produse de debit. Pe segmentul cardurilor multi-branded, GarantiBank a dezvoltat si o varianta de debit pentru Bonus Card. Indiferent ca sunt de debit sau de credit, cardurile cu programe de loialitate atasate, pot fi utilizate la orice comerciant din tara sau din strainatate, la fel ca in cazul unui card standard.
Pe piata din Romania, cele mai multe programe de carduri co-branded si multi-branded sunt emise sub sigla MasterCard. Pana in momentul de fata, MasterCard a lansat, impreuna cu institutiile financiare partenere, aproximativ 55 de carduri co-branded si multi-branded, atat de credit, cat si de debit. Lista comerciantilor parteneri contine nume precum Wizz Air, Cosmote, Altex, Media Galaxy, Sensiblu, Vodafone, Praktiker, UNICEF, Eva.ro, Baneasa Shopping City sau Bricostore.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă