Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Vor romanii sa ofere acces la datele lor financiare altor companii decat banci?

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Romanii raman conservatori cu privire la a da acces la datele lor financiare altor institutii financiare, in afara de banca cu care lucreaza. Aproape jumatate din participantii la un sondaj, derulat in contextul intrarii in vigoare a noii directive a serviciilor de plata, sunt reticenti la o astfel de schimbare.

Mai exact, 22% dintre acestia declara nu vor accepta sub nicio forma accesul la datele financiare pentru alte institutii in afara de banca lor. In mod surprinzator, nu sunt diferente semnificative in functie de varsta.

In acelasi timp, mai mult de 25% ar accepta accesul la datele lor financiare daca Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau banca cu care ei lucreaza ar confirma ca institutia terta este licentiata pentru a procesa informatiile financiare.

Astfel, bancile sunt preferate de 90% dintre respondenti pentru a oferi datele financiare, in timp ce doar 4% ar oferi date financiare retelelor sociale.

Totusi, 19% din oameni cred ca bancile vor fi afectate de noua directiva, iar in opinia lor acestea trebuie sa introduca noi produse si servicii inovative care sa fie dezvoltate in interiorul bancilor.

Studiul a fost realizat de IPSOS la comanda No-Cash, in contextul intrarii in vigoare din 2018 a noii directive si a fost prezentat in prima zi a conferintei dedicata acesteia: Fintech Banking Summit – New Business Models. Prin intermediul studiului s-a urmarit disponibilitatea romanilor de a-si oferi datele financiare personale si altor institutii in afara bancii proprii in vederea efectuarii unor servicii de plati.

Care sunt motivele cel mai des invocate

Din cercetare a mai reiesit, pe de alta parte, ca 34% din populatie este indecisa cu privire la nivelul de acces la datele financiare pe care ar vrea sa-l ofere altor institutii in afara de banca lor. “Acest segment ar avea nevoie de mai multe informatii pentru a decide accesul la datele lor financiare”, potrivit studiului citat.

De asemenea, se remarca faptul ca nu exista o diferenta semnificativa cu privire la accesul la datele financiare in functie de provenienta firmei (romana sau straina) care acceseaza datele.

Motivele cele mai importante pentru care o persoana nu ar vrea sa dea acces la datele financiare unei institutii terte constau in nivelul de securitate si confidentialitatea datelor.

Studiul a fost derulat online, intre 20 si 22 noiembrie, pe un esantion representativ de 1.090 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani si cu o eroare de esantionare de 2,96%.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

CE ia masuri pentru promovarea finantarilor ''verzi''

Comisia Europeana anunta masuri importante pentru finantare sustenabila si pentru inovare in domeniul financiar. Institutia a prezentat un pachet de masuri in acest sens, care vizeaza aprofundarea Uniunii Pietei de Capital, printre care se numara propuneri privind FinTech-urile dar si un plan de actiune pentru finantele durabile. Citeste mai mult

Impozitarea progresiva: intre ideologie si realitatea economica

In ultima vreme am vazut ca revine in dezbaterea publica tema impozitarii progresive, probabil din doua motive principale: unul este nevoia de venituri bugetare pentru a acoperi cheltuielile in crestere, iar celalalt este, pentru ca impozitarea progresiva este perceputa drept “echitabila”, mai ales de o guvernare “de stanga”. Citeste mai mult

Opinii recente

de Lelia Dragaioasa

"Nu mi se poate inchide cardul Cetelem, cu toate ca am intreaga suma pe card, datorita sistemului prost facut care functioneaza doar o ..."

Facebook