top banner

UE face pasi greoi in combaterea evaziunii fiscale

23 Februarie 2017 | Autor: Conso

Evaziunea fiscala continua sa preocupe Uniunea Europena, insa pasii facuti in aceasta directie sunt mici si greoi. Ministrii de finante ai UE, reuniti in aceasta saptamana, au convenit noi masuri de eliminare a unor portite care permit multinationalelor care opereaza atat in tari UE, cat si non-UE sa plateasca taxe mai mici sau deloc.
Noile masuri urmeaza, insa, sa se aplice din 2020 sau chiar din 2022, unele dintre ele. Intre timp, spun criticii, companiile au timp sa gaseasca si sa implementeze alte mecanisme de evitare a platii taxelor.
Portitele care permit evitarea taxarii vor fi inchse
Totusi, oficialii UE au luat in vizor practici prin care companiile isi transfera profiturile din jurisdictii cu taxe ridicate in unele cu taxe scazute cu ajutorul unor „trucuri“ contabile.
Initiativa survine pe fondul nemultumirii publice in crestere cu privire la evitarea platii taxelor de catre multinationale. Schemele utilizate in acest sens de  companii precum Apple, Amazon, Google, Starbucks etc., desi nu contravin legislatiei in vigoare, sunt controversate si au generat tensiuni la nivelul UE.
„Acesta este un nou succes in campania noastra pentru o impozitare mai corecta. Incet-incet eliminam canalele utilizate de anumite companii pentru a evita plata taxelor “, a declarat comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici.
Masurile se adauga unui pachet similar adoptat de guvernele tarilor membre UE in vara anului trecut, menit sa creeze un sistem de impozitare mai eficient in sectorul corporatist din interiorul blocului comunitar.
Potrivit unei estimari, din cauza fraudei fiscale, fondurile publice din UE sunt pagubite, anual, de sume cuprinse intre 50 si 70 de miliarde de euro.
Giegold: Criteriile pentru identificarea paradisurilor fiscale, o gluma proasta
O alta tema de dezbatere, in acelasi context, se refera la criteriile care ar trebui folosite pentru definirea unui paradis fiscal. Odata stabilite aceste criterii, ar putea fi aplicate sanctiuni tarilor catalogate astfel. Insa incercarile de creare a unei liste comune a jurisdictiilor care nu coopereaza au esuat pana acum, iar angajamentul in privinta intocmirii acesteia este finalul acestui an.
Pana acum, au fost trimise scrisori catre 92 de tari, inclusiv SUA, pentru lansarea unei verificari a practicilor care ar putea fi considerate favorabile evitarii platii taxelor.
Insa, la insistenta ministrilor de finante ai mai multor jurisdictii din UE cu taxe scazute, ministrii au convenit ca tarile cu rate zero nu vor fi considerate automat drept paradisuri fiscale. Rata zero va constitui doar un semnal pentru o examinare mai atenta a regulilor fiscale ale jurisdictiilor.
Europarlamentarul Sven Giegold este, insa, critic la adresa acestui compromis. „Criteriile de identificare a paradisurilor fiscale sunt o gluma proasta: o tara care permite transferul de profituri de catre companii si scuteste aceste profituri de taxe nu va fi automat considerata un paradis fiscal!!!“, afirma  Sven Giegold.
Romania sustine masurile anuntate de forurile europene si are chiar in dezbatere, pe plan intern, o serie de initiative legislative pentru evitarea platii taxelor in alte jurisdictii decat cea in care se desfasoara activitatea.
Ministrul roman al Finantelor, Viorel Stefan, prezent in aceasta saptamana la Consiliul ECOFIN, a anuntat ca Romania sustine si propunerea ca o Directiva europeana pentru combaterea evaziunii fiscale sa fie adoptata si sa intre in vigoare la finalul anului 2019.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul