top banner

Zona euro dorita de romani

11 Mai 2015 | Autor: Conso

Romanii vor in zona euro! Cel putin asa sustin guvernatii care au decis, recent, sa mentina data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei unice europene. In schimb, polonezii nu vor! Peste 53% dintre acestia si-au exprimat opozitia fata de adoptarea monedei euro, potrivit unui Eurobarometru realizat de Comisia Europeana in aprilie.
Din informatia aparuta in presa poloneza, rezulta ca doar 44% dintre participantii la sondaj s-au declarat pentru intrarea in zona euro, iar ceilalti au refuzat sa se pronunte pe aceasta tema. Un sondaj realizat in aceeasi luna a anului trecut a avut rezultate similare.
Oficiali din Banca Nationala a Romaniei au sustinut, in ultima vreme, ca aderarea la zona euro presupune si beneficii, dar si riscuri, mai ales daca economia nu este pe deplin pregatita sa functioneze exclusiv in baza regulilor de piata.
In acest context, reprezentanti ai BNR au mai spus ca tari precum Cehia sau Polonia ar putea, in orice moment, sa solicite intrarea in zona euro, dar nu vor, si prefera sa astepte rezultatele transformarilor care au loc in interiorul Uniunii Monetare. 
”Vrem toti in Europa (romanii – n.r), dar stim unde ne ducem? Unde ne ducem este in proces de transformare! Unde te duci? Este un proiect complex si nu se rezuma la tinta, este chiar periculos sa discutam doar despre tinta. Nu vad o discutie serioasa despre proiectul euro daca vom avea alte prioritati", a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a mai spus ca acesta este un proiect care trebuie tratat cu maxima seriozitate de intreaga societate, iar simpla stabilire a unei tinte este ”neserioasa” daca nu este insotita de o foaie de parcurs asumata si respectata de toti factorii implicati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul