top banner

Romanii inca nu au incredere in tranzactiile online

07 Martie 2017 | Autor: Conso

Perceptia generala, potrivit careia Romania sta bine la competente digitale si are angajati bine pregatiti in domeniul IT a fost, din nou, demontata de Comisia Europeana. Potrivit celui mai recent raport privind economia digitala, doar jumatate dintre romani utilizeaza regulat internetul, dar multi evita cumparaturile si platile online.
Tranzactiile online, cum ar fi serviciile bancare, au fost utilizate, in 2016, de 10% dintre romani, iar la cumparaturi online au apelat mai putin de o cincime dintre concetatenii nostri (18%). Acest aspect sugereaza neincrederea in mediul online. Totusi, ponderea utilizatorilor de internet care efectueaza achizitii online este in crestere, noteaza Comisia Europeana.
Si utilizarea retelelor sociale este in crestere, chiar cu cele mai mari rate din Europa, insa accesul la tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC) ramane neuniform in randul populatiei, cu decalaje mari in special in zonele rurale. De asemenea, utilizarea retelelor mobile in banda larga este sub media UE (59 fata de 75 de abonati/100 de persoane).
Pregatim IT-isti, dar multi pleaca din tara
In ceea ce priveste forta de munca in domeniu, desi exista numerosi specialisti romani calificati, competentele digitale in rindul populatiei generale si al fortei de munca sunt printre cele mai scazute din UE (doar 26% dintre romani au competente digitale peste nivelurile de baza fata de 55% in UE).
In plus, cu toate ca jumatate dintre romani utilizeaza internetul cu regularitate (52%) comparativ cu 76% in UE, o treime (32%) nu au folosit niciodata internetul (fata de 16% in UE).
Pe de alta parte, raportul CE releva faptul ca Romania are rezultate relativ bune la absolventii din domeniile stiintei, tehnologiei si matematicii (STEM), 1,7% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 20-29 de ani detinand o diploma in aceste domenii. Insa acest aspect nu este suficient pentru a compensa deficitul de competente digitale, mai ales ca numerosi specialisti parasesc tara pentru a lucra in strainatate.
In ceea ce priveste conectivitatea, tara noastra se situeaza sub media UE, dar inregistreaza progrese medii. Astfel, 89% din gospodarii sunt acoperite prin retele fixe de comunicatii in banda larga, ceea ce ne plaseaza pe locul 26 in UE, unde media este de 97%).
In schimb, nivelul de acoperire a gospodariilor prin reteaua de acces de generatie urmatoare (Next Generation Access - NGA) cu viteze de peste 30 Mbps este de 72%, similar cu media UE.
La integrarea tehnologiei digitale de catre afaceri, firmele din Romania, alaturi de cele din Polonia si Bulgaria, erau ramase cel mai in urma, in anul 2016, in timp ce afacerile din Danemarca, Irlanda si Finalnda erau cele mai avansate.
Cum sta Romania in clasamentul european
In aceste conditii, Romania se afla pe ultimul loc in clasamentul european al indexului economiei si societatii digitale (DESI) 2017. Indexul masoara 5 parametri ai dezvoltarii digitale a unei tari: conectivitatea, resursa umana, gradul de utilizare a internetului, integrarea tehnologiei digitale, serviciile publice digitale.
Danemarca, Finlanda, Suedia si Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE, in timp ce Romania, Bulgaria, Grecia si Italia au cele mai scazute scoruri DESI, mai arata raportul CE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul