top banner

Primul pas pentru infiintarea Autoritatii europene de combatere a spalarii banilor

27 Aprilie 2018 | Autor: Conso

Autoritatile de supraveghere bancara din statele membre ale Uniunii Europene, alaturi de institutiile comunitare, au convenit asupra infiintarii unei Autoritati comune de combatere a spalarii banilor. Propunerea a fost sustinuta in cadrul primei dezbateri publice initiata de Comitetul Special TAX3 infiintat la nivelul Parlamentului European.
Dezbaterea, care a avut ca tema lupta impotriva spalarii banilor in sistemul bancar european, a reunit autoritatile nationale de supraveghere in domeniu din Letonia, Malta si Estonia, precum si reprezentanti ai Autoritatii Bancare Europene (ABE), ai Bancii Centrale Europene (BCE)
si ai Mecanismului Unic de Rezolutie. Acestia au prezentat obstacolele legale si practice din calea cooperarii in lupta impotriva spalarii banilor in sistemul financiar din UE.
In acest context, participantii la dezbateri si-au exprimat, in unanimitate, sustinerea pentru infiintarea unei institutii comune de combatere a spalarii banilor la nivelul european.
Cazul Pilatus Bank, nefinalizat dupa doi ani de la colectarea dovezilor
Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera European, afirma ca acest consens reprezinta un pas inainte impotriva practicilor de spalare a banilor in Europa.
“Autoritatile din toate statele membre si autoritatile europene de supraveghere bancara au convenit ca avem nevoie de o institutie comuna la nivel european care sa conduca lupta impotriva spalarii banilor. Cooperarea intre autoritatile nationale va fi facilitata de noua Directiva de combatere a spalarii banilor, insa daca ne bazam doar pe un mai bun schimb de informatii intre state nu va fi suficient. Trebuie sa ne asiguram ca autoritatile din statele membre urmaresc raportarile privind tranzactiile suspecte de spalare a banilor, initiaza investigatiile necesare si iau masuri atunci cand este cazul”, a explicat Giegold.
In opinia sa, cele mai recente scandaluri de spalare a banilor sunt stanjenitoare si induc un risc reputational pentru intreaga uniune bancara. El a dat ca exemplu cazul Pilatus Bank, nefinalizat la doi ani de la finalizarea investigatiilor.
“Este absolut inacceptabil ca investigatiile de spalarea banilor de la Pilatus Bank din Malta nu au fost inca finalizate, desi Autoritatea malteza de combatere a spalarii banilor a colectat dovezi clare si a recomandat investigatii din partea politiei inca de acum doi ani”, a mai spus europarlamentarul citat.
Autoritatile nationale, aratate cu degetul
Acesta a subliniat faptul ca, la nivelul Comisiei Europene, nu se mai pot tolera rezultatele slabe ale autoritatilor nationale.
“Comisia trebuie sa se asigure ca institutiile din cadrul uniunii bancare sunt supravegheate in mod eficient in ceea ce priveste spalarea banilor. In cadrul negocierilor pentru noua Directiva de combatere a spalarii banilor, initial, statele membre au respins propunerea Parlamentului European pentru infiintarea unei autoritati comune in acest domeniu. Insa, dupa scandalurile recente, parerea autoritatilor de supraveghere si a reprezentantilor Bancii Centrale Europene s-a schimbat”, a mentionat Sven Giegold.
In concluzie, acesta sustine ca procesul legislativ pentru infiintarea Autoritatii europene de combatere a spalarii banilor trebuie demarat, la nivelul Comisiei Europene, fara intarziere.
Parlamentul European a decis, in urma cu doua luni, infiintarea unui comitet special (TAX3) care sa analizeze obstacolele intampinate la nivel european in combaterea spalarii banilor, a evaziunii fiscale si a evitarii platii taxelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia
Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Va mai include programul Fidelis oferte pentru donatorii de sange?

Cum centrele de transfuzie sunt luate cu asalt de donatori in aceste zile iar donatorii-investitori  au fost mai bine mobilati financiar decat media, utilitatea campaniei Ministerului Finantelor in 2024 devine discutabila.

16 Ian 2024 | Banii si economia
Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Urmeaza un an al scaderii dobanzilor la credite?

Dupa temperarea inflatiei pe plan local si anuntul mai multor transe de taiere a dobanzilor in SUA pentru 2024, debitorii din Romania pot spera la o relaxare monetara pe parcursul anului si rate mai mici la credite.

05 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul