Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Piata de factoring, franata de lipsa investitiilor

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Piata romaneasca factoring a crescut semnificativ in primele sase luni ale acestui an, insa reprezentantii pietei spun ca avansul ar fi fost cu 50% mai mare, in conditiile unor investitii adecvate in economie. Mai mult, factoringul de import a crescut semnificativ peste cel de export, tendinta similara cu cea din comertul exterior.

Datele colectate de Asociatia Romana de Factoring (ARF) arata un avans al pietei de 12% in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 2 miliarde de euro.

“Cresterea este una consistenta per ansamblu, insa cifrele ar fi putut fi chiar cu 5 - 6 puncte procentuale mai mari daca economia ar fi beneficiat si de un nivel crescut de investitii si nu doar de consum. Cheltuielile de capital (investitiile directe ale statului) sunt in continuare la niveluri minime; in continuare nu se aloca suficiente fonduri pentru proiectele strategice in infrastructura sau energie, iar absorbtia de fonduri europene este la un nivel foarte redus, aceste fapte afectand major dezvoltarea economica din anii urmatori”, declara Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Crestere spectaculoasa a factoringului in IT

Ca si volume de creante administrate prin factoring, in perioada analizata, pe primul loc se situeaza domeniul FMCG, cu o crestere de 40%, urmat indeaproape de IT cu crestere de 168%, pe locul trei fiind constructiile cu un avans de 10%, fata de primul semestru din 2016.

„La capitolul factoring intern, domeniul IT&C a avut cea mai frumoasa evolutie fata de 2016, crescand de la 106 milioane de euro la aproape 290 de milioane de euro. In acest moment se situeaza in apropiere de volumele realizate de companiile din FMCG, iar cu acest ritm de crestere, ne asteptam ca in timpul apropiat chiar sa treaca pe primul loc”, mai spune presedintele asociatiei.

Luate in ansamblu, operatiunile de factoring intern au inregistrat o crestere de peste 14% in perioada analizata.

In acelasi timp, factoringul de export a crescut cu 3,5% per total, in timp ce factoringul de import a urcat cu peste 12%.

„O explicatie a acestei cresteri rezida si in expandarea total neasteptata a consumului, pe fondul maririi veniturilor populatiei, in special a angajatilor din sectorul public, din ultimul an. Cererea pentru consum nu a putut fi acoperita de productia interna care este insuficient dezvoltata si insuficient de elastica la astfel de evolutii. In consecinta, diferenta a trebuit sa fie acoperita prin importuri, dezechilibrul dintre importuri si exporturi avand o contributie negativa la PIB”, precizeaza Bogdan Rosu.

Intarzierile la plata sunt tot mai scurte

Mai mult de jumatate din volumele administrate prin factoring de export (cu o cota de 56%) au fost accesate de firme din domeniul „Metale, chimicale, apa si reciclare”, acest domeniu fiind pe primul loc si la factoringul de import (cu o cota de 44%).

In ceea ce priveste factoringul de import, pe locurile doi si trei se situeaza domeniile IT&C (cu o cota de 22%), respectiv FMCG (cu o cota de 21%).
In cifre absolute, factoringul intern a ajuns la 1,58 miliarde de euro, cel de export a depasit 350 de milioane euro, iar cel de import a trecut de 70 de milioane de euro.

„Putem spune ca printr-o promovare constanta, obiectivele principale ale ARF au fost indeplinite in prima parte a acestui an, mai ales prin faptul ca a crescut atat volumul de creante administrate, cu 12%, dar si numarul companiilor care au accesat factoring, cu aproximativ 15%. De asemenea, volumele gestionate prin factoring pentru companii mici si mijlocii au crescut cu 5%, iar disciplina de plata a debitorilor cedati s-a imbunatatit, intarzierea medie la plata inregistrand o scadere de aproximativ 18%”, mai spune presedintele ARF.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Ce schimbari fiscale a aprobat guvernul?

Este sigur! Din 2018, contributia la Pilonul II de pensii scade de la 5,1% la 3,7%, contributiile de sanatate si pensie se muta integral la angajat, iar companiile raman cu o “contributie asiguratorie pentru munca” de 2,25%. Deciziile au fost adoptate de Guvern, in ciuda nemultumirilor exprimate atat de mediul de afaceri cat si de sindicate. Citeste mai mult

Cum vor fi afectate firmele si populatia de masurile fiscale propuse?

Masurile fiscale anuntate, pe langa faptul ca bulverseaza economia, au si un impact bugetar semnificativ. Firmele vor fi afectate cel mai mult de majorarea salariului minim si de schimbarile administrative pe care le presupune mutarea contributiilor. Angajatii, unii dintre ei primesc in plus sume infime, care nu justifica efortul. Citeste mai mult

Opinii recente

de Alina Avram

"Complet nemultumita! Customer service aproape inexistent, orientarea catre client este o gluma buna, transparenta, flexibilitate, ascultare proactiva un vis frumos! Dupa un an ..."

Facebook