top banner

PE cere Maltei masuri impotriva oficialilor implicati in Panama Papers

19 Iunie 2017 | Autor: Conso

Deputatii europeni preseaza Malta sa ia masuri impotriva inaltilor demnitari implicati in scandalul Panama Papers, avand in vedere ca, la mai bine de un an de la dezvaluiri, autoritatile nu au facut nimic in acest sens. Totodata, ei cer Comisiei Europene sa verifice daca statul mentionat a respectat Directiva UE privind spalarea banilor.
In acest scop, membrii Parlamentului European au organizat o dezbatere asupra documentelor Panama Papers si a statului de drept in Malta, in prezenta prim-ministrului maltez, Joseph Muscat.
Oficialii implicati in scandal sunt inca in functie
Dezbaterea a avut loc in contextul in care primul ministru maltez se confrunta cu acuzatii potrivit carora membrii superiori ai Guvernului sau au fost implicati in activitati de spalare a banilor. Insa, in  ciuda faptului ca mai multi oficiali de rang inalt se afla in vizorul anchetei europene, pe plan intern pana in prezent nu a fost demarata o ancheta majora. Mai mult, oficialii mentionati raman in functie.
In acelasi timp, in pofida mai multor rapoarte din partea Unitatii Malteze de Informatii privind Spalarea Banilor (FIAU), procedurile de urmarire penala nu au fost initiate.
Comisia Europeana trebuie sa initieze o investigatie pentru a verifica daca Guvernul maltez a incalcat directiva UE privind spalarea banilor, sustine europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
Malta risca procedura de infringement daca nu ia masuri
"Inalti oficiali ai Guvernului maltez se confrunta cu acuzatii grave potrivit carora fie au asistat in mod pasiv, fie sunt implicati direct in activitati de spalare a banilor. Primul ministru Muscat nu a facut suficient pentru a elimina aceste suspiciuni pana in prezent. Comisia Europeana trebuie sa investigheze rapid daca Malta a incalcat normele UE de combatere a spalarii banilor si a respectat normele UE privind licentierea bancara. In cazul in care suspiciunile sunt confirmate, Comisia nu va avea alta solutie decat sa initieze o procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement -n.r.). Pana in prezent, Guvernul maltez a fost extrem de reticent in a coopera in dosarul Panama Papers, ancheta in curs de desfasurare in Parlamentul European. Ei nu mai pot continua sa ramana blocati in aceasta atitudine si trebuie sa furnizeze dovezi in fata comitetului de ancheta", a subliniat Giegold.
La randul sau, Eva Joly, membru din partea Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana in Comisia de ancheta a Panama Papers, spune ca, in cazul in care premierul Muscat se grabeste sa-si restabileasca reputatia, trebuie sa initieze o ancheta amanuntita pentru lamurirea acestor acuzatii, fara sa protejeze pe nimeni din cercul lui de apropiati. De asemenea, comisarul maltez al politiei trebuie sa fie instruit pentru a demara investigatiile referitoare la spalarea de bani.
Dezvaluirile Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) din aprilie 2016 au aratat ca membrii guvernului maltez (ministrul Konrad Mizzi si seful Statului Major al Primului Ministru, Keith Schembri), expusi politic, detineau societati fictive in paradisurile fiscale. 
In acel moment, Grupul Verzilor a solicitat Comisiei Europene sa verifice daca Malta a respectat Directiva privind combaterea spalarii banilor si Directiva privind cerintele de capital care prevede acordarea de licente bancilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul