top banner

Mediul de afaceri propune reducerea plafonului la contributiile sociale

01 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Mediul de afaceri propune plafonarea contributiilor de asigurari sociale la trei salarii medii brute pe economie, in loc de cinci, cum se prevede in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Oameni de afaceri sustin ca plafonul este mult prea mare, iar numarul beneficiarilor va fi foarte mic. In plus, contributia la sanatate va fi impozitata.
Avocatul Gabriel Biris a declarat, in cadrul unei conferinte de profil, ca prevederile referitoare la plafonarea contributiilor sociale obligatorii, pravazuta in proiectul de modificare a Codulul Fiscal, reprezinta un mare pas înainte, insa plafonul de cinci salarii medii nete este mult prea mare.
„Pentru prima data in legislatia noastra fiscala s-a admis faptul ca baza de calcul, si ma refer in special la cea pentru contributia la asigurarile de sanatate, trebuie plafonata. Din pacate, acest pas inainte, nu mic, pentru ca reflecta o schimbare de gandire, nu a fost urmat de alti pasi inainte", a precizat Gabriel Biris.
In opinia sa, plafonarea bazei de calcul, pentru a fi eficienta si pentru a determina cresterea conformarii voluntare, ar trebui sa fie la un nivel rezonabil, la trei salarii medii.
Unde se plaseaza plafonul ideal
"Cinci salarii medii in niciun caz nu este un nivel rezonabil. In Romania, in momentul de fata, numarul persoanelor care au contract de munca peste 5 salarii medii este ridicol de mic, vorbim de 20.000 - 30.000 la nivel national, iar persoane care obtin venituri din activitati independente nete, impozabile, declarate de peste 12.000 de lei pe luna, iarasi vorbim de un numar foarte mic", a subliniat Biris.
Un alt pas inapoi, prevazut in proiectul de Cod Fiscal, il reprezinta, in opinia lui Gabriel Biris, mentinerea plafonarii pe fondul de salarii, in cazul contractelor de munca.
"La contractul de munca se pastreaza plafonarea pe fondul de salarii, ceea ce este o hotie. Cel putin in ceea ce priveste contributia la pensie se incalca grav principul contributivitatii. Angajatorul plateste niste contributii pentru care angajatii nu primesc puncte de pensie. Si aceasta situatie persista din 2001 de cand a intrat in vigoare Legea Pensiilor", a explicat Biris.
El s-a referit si la faptul ca, in noul Cod Fiscal, contributia la sanatate nu va mai fi scutita de impozitul de 16%. "Este plafonata la cele 5 salarii dar se plateste impozit. Consecinta directa este ca impozitul pe venit creste de la 16% la 16,88%", a mai spus Gabriel Biris.
Pe de alta parte, alti reprezentanti ai mediului de afaceri spun ca noul Cod Fiscal a fost adoptat prea rapid si fara a se realiza un studiu de impact, dar si ca nu prevede facilitati fiscale pentru a stimula investitiile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul