top banner

Leul incheie in scadere o saptamana agitata

03 Iulie 2015 | Autor: Conso

Moneda nationala a incheiat saptamana in scadere fata de euro dupa o saptamana cu oscilatii importante pe fondul tensiunilor din Grecia. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,4819 lei pentru un euro, in crestere cu aproximativ 2,5 bani , de la 4,4577 lei/euro in urma cu o saptamana.
Totusi, aceasta nu este cea mai ridicata cotatie a monedei europene pe piata din Romania in cele mai recente cinci sedinte de tranzactionare. Chiar in prima zi a saptamanii, cursul BNR a crescut la maximul atins in ultimele cinci luni, respectiv 4,4931. A fost ziua in care autoritatile din Grecia au anuntat ca bancile raman inchise, iar retragerile de la bancomate se limiteaza la 60 de euro pe zi. Ulterior, leul a mai recuperat din deprecierea fata de euro, insa deprecierea a revenit pe final de saptamana.
Pe piata bancara, cursul a sarit, chiar de 4,5 lei/euro in prima zi a saptamanii, moment in care analistii se asteptau ca raportul sa ”testeze pragul superior al zonei de stabilitate a BNR (4,38 - 4,52), in asteptarea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe”.
De asemenea, exista voci potrivit carora, in situatia putin probabila a iesirii Greciei din zona euro, putem asista la o depreciere conjuncturala a leului de aproximativ 5%.
 
In raport cu dolarul american, leul a incheiat saptamana la un curs de peste 4lei, dupa ce a inregistrat, de asemenea, oscilatii importante. BNR a cotat, vineri, dolarul la 4,0321 lei, in usoara scadere fata de joi, dar in crestere semnificativa, de peste 5,5 bani, fata de cursul de vinerea trecuta, de 3.9783 lei/dolar.
Si in raport cu francul elvetian, leul a fluctuat semnificativ, cursul crescand de la 4,2647 lei/franc in urma cu o saptamana, la 4,3251lei/franc in prima sedinta a saptamanii. Ulterior, cotatia s-a mai redus, insa francul a inchis saptamana la un curs penste cel de vinerea trecuta, respectiv 4,2825 lei/franc.
Evolutia leului din aceasta perioada, cu ocilatii de plus/minus 1%, pare sa ingrijoreze si Banca Nationala a Romaniei care a introdus, in premiera, referiri la curs in comunicatul emis la finalul sedintelor de politica monetara. ”Se consemneaza o relativa accentuare a fluctuatiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situatia Greciei si a volatilitatii de pe pietele financiare internationale”, se precizeaza in comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul