top banner

Insolventa personala s-ar putea aplica de la 1 iunie

13 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Legea insolventei persoanelor fizice ar putea intra in vigoare de la 1 iunie, la propunerea deputatilor din Comisia juridica a Camerei. Guvernul a decis, la finalul anului trecut, sa amane cu un an aplicarea legii, insa Senatul a respins Ordonanta Executivului.
Initiatoarea Legii, deputatul Ana Birchall, sustine ca aceasta este o varianta de compromis si face apel la institutiile implicate sa urgenteze demersurile pentru adoptarea normelor de aplicare a Legii si pentru infiintarea infrastructurii necesare aplicarii.
”Eu sper ca aceasta sa fie ultima discutie pe acest proiect de lege extrem de important. V-as ruga sa putem sa-l trimitem la vot in plenul Camerei cat mai curand posibil si 31 mai anul acesta sa fie ultima zi in care aceasta lege sa fie amanata si imediat dupa acest termen sa intre in vigoare, pentru ca foarte multa lume isi pune sperantele in aceasta lege", a aratat Birchall.
Actul normativ a fost adoptat la jumatatea anului trecut in parlament si ar fi trebuit sa intre in vigoare dupa sase luni, insa aplicarea a fost amanata pentru ca Guvernul nu a adoptat normele necesare si nici nu a fost pregatit personal pentru a se ocupa de astfel de cazuri.
Decizia finala in privinta momentului de la care se va aplica legea apartine, in prezent, plenului camerei Deputatilor.
In insolventa, clientii pot alege restructurare sau falimentul
Potrivit Legii insolventei, debitorii care vor fi interesati de aceasta procedura vor depune o cerere de insolventa la o comisie formata din functionari publici de la Protectia Consumatorilor, Ministerul Muncii si cel al Finantelor. Aceasta comisie va gestiona dosarele si va adopta sau respinge cererile debitorilor, dar de administrarea averii acestora se va ocupa un administrator judiciar.
Debitorii pot merge pe calea unei restructurari a datoriei, in care fac angajamente de plata, pe care trebuie sa le respecte sau pe calea falimentului, procedura in care le sunt lichidate bunurile detinute. In cele din urma, instanta poate decide sa stearga datoriile neachitate. Procedura dureaza pana la cinci ani.
De teama darii in plata, bancherii sustin insolventa personala
Reprezentantii bancilor s-au grabit sa salute decizia deputatilor si se declara sustinatori ai aplicarii cat mai rapide a actului normativ, dupa ce mai multi ani s-au impotrivit cu toate mijloacele pe care le-au avut la indemana numeroaselor initiative legislative pe aceasta tema care s-au discutat in parlament.
Intr-un comunicat de presa, ARB prezinta care sunt, in opinia sa, beneficiile insolventei personale, comparativ cu cele ale legii privind darea in plata.
“Avantajul major al legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de legea privind darea in plata este ca dupa insolventa debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie la creditul angajat, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/terenului”, se arata in comunicatul ARB.
Bancherii nu mentioneaza, insa, ca debitorul de buna credinta ar putea ramane si cu bunul pus garantie pentru credit si ar scapa si de constrangerile procedurii insolventei, daca ar avea parte de un proces corect de negociere cu banca si de o impartire echitabila a poverii cauzata de creditarea iresponsabila din perioada de boom si agravata de criza care a urmat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul