Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Impozitul progresiv, tot mai aproape

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Impozitul progresiv devine tot mai mult o certitudine in actualul context al majorarilor salariale, concomitent cu reducerea veniturilor bugetare la minime istorice. Ministerul Finantelor a demarat, deja, discutii cu reprezentantii mediului de afaceri si cei din randul consultantilor fiscali in acest scop.

Practic, se discuta despre introducerea unui impozit pe gospodarie, dar si de eliminarea cotei unice si introducerea impozitului progresiv.

De altfel, aceasta masura este cuprinsa in programul de guvernare cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018.

De cand ar trebui sa se aplice modificarile?

Astfel, incepand cu 2018, odata cu introducerea impozitului diferentiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10%, anual pentru fiecare gospodarie din Romania, se va completa o declaratie de venit global de catre consultantii fiscali, in numele membrilor acelei gospodarii.

“Aceasta declaratie de IVG va avea ca baza de plecare declaratia de patrimoniu, care se va depune o singura data, in acelasi conditii precum declaratia de venit global. Arondarea populatiei la consultantii fiscali, precum si functionarea acestora se va face prin Hotarare de Guvern in urma dezbaterilor publice. Pe langa rolul de a completa si depune declaratiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua si sarcina de a plati toate taxele si impozitele datorate de catre persoanele fizice aflate in portofoliu sau catre administratiile si institutiile publice centrale si locale. Aceasta masura va duce la eliminarea ghiseelor pentru persoane fizice din tara, din cadrul tuturor institutiilor publice din Romania. Selectarea si pregatirea celor care doresc sa devina coonsultanti fiscali se va face etapizat, pana cel tarziu la 1 decembrie 2018, atunci cand pe modelul din SUA, fiecare roman va beneficia de suportul unui astfel de consultant”, se precizeaza in programul de guvernare.

In practica, insa, consultantii fiscali sustin ca introducerea impozitului pe gospodarie va genera mari probleme atat administratiei fiscale, cat si contribuabililor, si ca ar putea determina chiar o scadere a incasarilor la buget.

Mai mult, acestia sustin ca se va incuraja nemunca prin acest sistem. “Daca eu muncesc mai mult si platesc mai multi bani la buget, atunci mai bine nu mai muncesc”, a precizat un consultant fiscal.

Va compensa impozitul progresiv majorarile de salarii?

Pe de alta parte, este foarte clar pentru toata lumea ca statul va avea nevoie de bani pentru a sustine masurile cuprinse in Legea salarizarii unice, asa cum este anuntata in prezent.

Insa presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca nu isi imagineaza ce masuri ar putea compensa cheltuielile care vor fi generate de aplicarea Legii si care vor duce deficitul public la aproape 6% din PIB in 2018.

Potrivit proiectului depus in Parlament, salariile din sanatate se dubleaza de la inceputul anului viitor, cele din educatie cresc cu jumatate, si cele din restul sectorului public cu un sfert.

Pe medie, cresterea de salarii este de 40-50%, ceea ce inseamna un impact brut de 25 de miliarde de lei la bugetul de stat sau de peste 1,8% din PIB pe net, explica Dumitru.

“Comisia Europeana zicea de deficit de 3,9% anul viitor. Daca adaugam acest 1,8% ne ducem spre 6% din PIB. Situatie care, din punctul meu de vedere, este fara iesire. Ce masuri poti sa-ti imaginezi, de compensare, sa mai reduci deficitul cu doi si ceva, aproape 3% din PIB, si sa ramai in 3%? Deja este game over”, a mentionat Dumitru in cadrul unei intalniri cu analistii financiar-bancari.

Pe de alta parte, Dumitru atrage atentia ca veniturile fiscale la buget in Romania sunt mult mai mici decat in restul Europei, la un nivel de 25% din PIB, fata de circa 40% din PIB. "Ce poate face Guvernul? Sa se abtina! (...) In momentul in care discuti de cresteri de 50%, 100%, inseamna ca lucrurile au scapat de sub control, am pierdut orice legatura cu realitatea!", mai spune presedintele Consiliului Fiscal.

El crede ca, cel mai probabil, Comisia Europeana va declansa procedura de infringement ex-post pentru deficit excesiv, desi are trebui sa o faca inainte.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

CE propune infiintarea Fondului Monetar European in 2019

Comisia Europeana propune infiintarea unui Fond Monetar European (FME) pe structura actuala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), care sa preia inclusiv un rol de imprumutator de ultima instanta pentru bancile in dificultate. Parlamentul European si Consiliul sunt invitate sa adopte aceasta propunere pana la jumatatea anului 2019. Citeste mai mult

Vor romanii sa ofere acces la datele lor financiare altor companii decat banci?

Romanii raman conservatori cu privire la a da acces la datele lor financiare altor institutii financiare, in afara de banca cu care lucreaza. Aproape jumatate din participantii la un sondaj, derulat in contextul intrarii in vigoare a noii directive a serviciilor de plata, sunt reticenti la o astfel de schimbare. Citeste mai mult

Opinii recente

de Nicoleta Gherghina

"Serviciile BCR, competenta si profesionalismul angajatiolor sai de o extrem de proasta calitate. Asemenea erori si lipsa de rigoare si seriozitatea - rar am ..."

Facebook