top banner

Impozit pe profit in loc de redevente?

26 Noiembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Au aparut speculatii in presa legate de intentia Guvernului de a inlocui, prin ordonanta de urgenta, redeventele companiilor care exploateaza resurse de gaze si petrol cu un impozit pe profit. Motivatiile juriului, previzibile, vor fi legate de stimularea extractiei. Temerea principala este ca profitul va fi ascuns prin optimizari fiscale, iar bugetul se trezeste cu un gol suplimentar.
La sfarsitul acestui an expira intelegerea Guvern-OMV, privind inghetarea redeventelor la valorile din momentul preluarii SNP Petrom de catre austrieci. Motiv de dezbateri aprinse si de o repliere strategica a Guvernului care a anuntat ca va stabili noile niveluri ale redeventelor dupa campania electorala, “la rece”.
Ei bine, au aparut speculatii ca redeventele vor fi eliminate total (sunt oricum cele mai mici din Europa), iar in locul lor va aparea un impozit special pe profit, cu motivatia transparenta ca in acest fel sunt stimulate companiile sa scoata gazele din Marea Neagra si petrolul din platoul continental (daca o exista-petrolul, nu platoul).
Problema in acest caz este ca redeventa este ceva palpabil in timp ce profitul companiilor, nu. Profitul poate fi diluat prin tot soiul de strategii de optimizare fiscala, prin achizitii intra-grup (vezi cumpararea de catre SNP a benzinariilor OMV din regiune in urma cu ceva ani) sau credite de acelasi tip.
Sigur, de eliminarea redeventelor va beneficia si Romgaz nu numai OMV (pe partea de gaze), dar asta nu scuza asumarea unui risc de diminuare a veniturilor bugetare, in 2015, anul in care-coincidenta-gaura estimata de Consiliul Fiscal la buget ar putea fi de pana la 17 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul