top banner

Guvernul aproba pedeapsa cu inchisoarea pentru manipularea pietei de capital

11 August 2016 | Autor: Conso

Guvernul a aprobat proiectul de Lege care prevede sanctionarea persoanelor fizice si companiilor pentru abuzuri comise intentionat pe piata de capital. Pentru persoane fizice, utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularea pietei sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin patru ani.
„Manipularea pietei consta in manipularea artificiala a preturilor instrumentelor financiare. Spre exemplu, acest lucru se poate intampla atunci cand o persoana raspandeste informatii false cu privire la oferta, la cererea sau la pretul unui instrument financiar. Utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate are loc atunci cand o persoana fizica tranzactioneaza un instrument financiar avand acces la informatii privilegiate”, mentioneaza Guvernul intr-un comunicat de presa.
Potrivit documentului, informatiile privilegiate sunt informatii confidentiale referitoare la instrumentul financiar tranzactionat sau la compania care l-a emis pe piata, iar accesarea acestui tip de informatie ii ofera persoanei respective un avantaj necuvenit.
La companii, se poate ajunge la interdictia desfasurarii activitatii
In cazul persoanelor juridice, companiile care se fac vinovate de infractiuni de abuz de piata sunt pasibile de amenzi penale sau de alta natura, mentioneaza Executivul.
„Sanctiunile pot ajunge pana la interdictia temporara sau permanenta de a desfasura activitati comerciale. Totodata, se consolideaza sanctiunile administrative care pot fi si ele impuse pentru abuzurile de piata, precum si competentele de investigare ale autoritatilor nationale de reglementare in vederea detectarii abuzurilor de pe pietele financiare”, se mai arata in comunicatul Guvernului.
Prevederile mentionate sunt cuprinse in proiectul de lege privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ce contine reglementari menite sa contribuie la cresterea transparentei, integritatii pe piata de capital si a competitivitatii emitentilor autohtoni.
„Scopul final al aplicarii noilor masuri il reprezinta reclasificarea pietei de capital romanesti in categoria pietelor emergente obiectiv care, odata atins, va aduce Romaniei o vizibilitate crescuta la nivel european si mondial si va crea premisele atragerii unor noi categorii de participanti (de natura intermediarilor, fondurilor de investitii, emitentilor, investitorilor institutionali si chiar de retail)”, subliniaza Executivul.
Emitentii sunt obligati la o mai buna informare a investitorilor
Prin proiectul de lege se transpun in legislatia nationala Directivele europene ce obliga emitentii de valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata, care isi au sediul sau isi desfasoara activitatea intr-un stat membru, la o mai buna informare a investitorilor.
In plus, potrivit actului normativ, companiile active in industriile extractive (petrol, gaze si minerale) si in sectorul forestier sunt obligate sa declare, intr-un raport anual separat, platile efectuate catre guvernele tarilor in care isi desfasoara activitatea.
Printre obiectivele avute in vedere in urma aplicarii masurilor cuprinse in pachetul legislativ, Guvernul  mentioneaza cresterea gradului de implementare a principiilor de guvernanta corporativa la nivelul emitentilor; optimizarea regimului ofertelor publice si al listarilor de valori mobiliare (actiuni si obligatiuni); intarirea regimului legal care sa permita respectarea deplina a drepturilor fundamentale ale investitorilor, precum dreptul de vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul la dividende, etc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul