top banner

Consiliul Fiscal considera nerealiste calculele Guvernului la a doua rectificare bugetara

01 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Principalul mar al discordiei il reprezinta incasarile din TVA, Guvernul revizuind in crestere estimarile cu 544 milioane lei, in conditiile in care in primele 10 luni de aplicare a reducerii TVA la paine incasarile la bugetul statului din TVA s-au diminuat cu 386 milioane lei.
“Conform datelor ANAF, impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al masurii mai sus mentionate (reducerea TVA la paine si produse din panificatie, n.n), evaluat potrivit raportarilor disponibile la finele lunii iulie 2014 (10 luni de aplicare), a fost de scadere cu aproximativ 386 milioane de lei (-55% in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior), nivel care nu pare sa indice o materializare a asteptarilor de crestere a conformarii voluntare la plata (cu alte cuvinte evazionistii n-au devenit contribuabili model, n.n), se arata in opinia Consiliului Fiscal.
Guvernul a revizuit insa in crestere la a doua rectificare bugetara din acest an aprobata la inceputul saptamanii proiectiile pentru incasarile din TVA cu 544 milioane lei si din impozitul pe profit cu 190 milioane lei.
“Acestea compenseaza aproape integral revizuirile negative privind estimarile de venituri nefiscale (-451 milioane lei), a sumelor de la UE in contul platilor efectuate si prefinantarilor (-300 milioane lei), precum si din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (-101 milioane lei), arata Consiliul Fiscal.
Organismul consultativ considera ca Guvernul ar fi trebuit mai degraba sa reduca cu cel putin 800 milioane lei estimarile privind incasarile din TVA pe acest an. Probabil ca in acest scenariu nu ar mai fi fost insa posibila alocarea de fonduri catre mai multe ministere cheie si autoritati locale in prag de campanie electorala.
Consiliul Fiscal protesteaza de asemenea impotriva stilului executivului de a transmite spre avizare notele de fundamentare a actelor normative cu doar o zi lucratoare inainte de dezbaterea acestora in sedinta de Guvern, timp insuficient si pentru Consiliul Fiscal pentru a-si forma o opinie si pentru Guvern pentru a tine cont de argumentele luate in calcul de organismul consultativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul