Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

CE ia masuri pentru promovarea finantarilor ''verzi''

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Comisia Europeana anunta masuri importante pentru finantare sustenabila si pentru inovare in domeniul financiar. Institutia a prezentat un pachet de masuri in acest sens, care vizeaza aprofundarea Uniunii Pietei de Capital, printre care se numara propuneri privind FinTech-urile dar si un plan de actiune pentru finantele durabile.

Totodata, institutia vizeaza prin aceste masuri finnatarea de tip crowd - funding, obligatiunile garantate si distributia transfrontaliera a fondurilor de investitii.

Care sunt prioritatile in domeniu?

Planul de actiune privind finantele durabile are ca prioritati clasificarea ("taxonomia") si definirea concreta a produselor financiare durabile, precum si reglementarile prudentiale necesare pentru banci si companii de asigurari.

Potrivit raportului adoptat, aceasta “taxonomie” trebuie sa cuprinda un standard minim aliniat la Acordul de la Paris, un nivel intermediar de identificare a activitatilor care se dovedesc a fi realizabile si un nivel care include activitatile care pot accelera o transformare pozitiva si pot sustine regenerarea ecologica.

Un pachet legislativ privind finantarea durabila ar putea fi publicat de catre Comisie in luna mai.

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine masurile adoptate.

“Solicitarea noastra de a promova in mod sistematic pietele financiare “verzi” produce, in sfarsit, efecte. Planul de actiune al Comisiei contine proiecte-cheie, care sunt din ce in ce mai solicitate de mari jucatori din sectorul financiar. Produsele financiare durabile contribuie, de asemenea, la atingerea obiectivelor climatice convenite la Paris”, a declarat Giegold.

In opinia sa, Europa trebuie sa isi stabileasca standardele potrivite pentru a deveni principala piata a finantelor ecologice.

“Nu trebuie sa lasam scepticii conservatori sa impiedice aceasta initiativa de perspectiva. In procesul de aplicare a propunerilor, Comisia trebuie sa se asigure ca definitiile si regulile sale nu numai ca promoveaza ceea ce este corect, dar si exclude activ investitiile daunatoare. Centralele nucleare si cele pe baza de carbune sau infrastructura fosila nu pot face parte din niciun produs financiar sustenabil. Mai mult, acestea risca sa distruga reputatia acestei piete abia in formare”, a subliniat europarlamentarul citat.

Vidul legislativ in privinta criptomonedelor nu mai poate fi tolerat

Sven Giegold mai spune ca un sistem financiar sustenabil poate oferi stimulentele potrivite ca si cadru pentru dezvoltarea unor astfel de produse, dar nu reprezinta o alternativa la investitiile ecologice in viitor si la legislatia de mediu necesara in acest sens.

“Pietele financiare nu pot sa finanteze decat ceea ce se plateste. Normele de adecvare a capitalului pentru investitiile verzi realizate de catre banci si societatile de asigurare pot fi evitate doar daca riscul lor mai scazut poate fi efectiv demonstrat. In consecinta, riscurile climatice mai ridicate ar trebui sa fie sustinute de mai multe capitaluri proprii”, a punctat Giegold.

Mai mult, el sustine ca prezentarea factorilor de mediu si a celor sociali trebuie, in final, sa devina obligatorie pentru companii.

“Este bine ca la nivelul Comisiei Europene exista, in principiu, o viziune pozitiva asupra inovatiilor financiare. Mai multa concurenta in sectorul financiar este, de asemenea, in interesul consumatorilor si al economiei reale. Totusi, atunci cand problemele consumatorilor devin vizibile, Europa trebuie sa actioneze rapid in sectorul FinTech. Mai mult, in zona criptomonedelor nu trebuie sa toleram nici un vid legal. Masurile dure impotriva spalarii banilor si a criminalitatii cu gulere albe trebuie sa devina regula in acest caz. Insa, pe aceste teme, Comisia nu a prezentat propuneri ", a mai spus europarlamentarul citat.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Ce masuri cere FMI Guvernului pentru a evita derapajele?

Situatia economica a Romaniei s-a inrautatit in ultima perioada, astfel ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru limitarea deficitului bugetar si sa evite viitoare derapaje, reiese dintr-un raport al FMI. Institutia recomanda, printre altele, informatizarea colectarii taxelor si amanarea sau majorarea graduala a punctului de pensie. Citeste mai mult

Vrem in euro, dar stim ce ne asteapta?

Tot mai multi romani sunt in favoarea adoptarii euro, insa vad si riscuri in acest demers. Aproape 70% dintre participantii la realizarea unui studiu pe aceasta tema, de catre Comisia Europeana, sustin trecerea la moneda unica europeana, insa 55% spun ca acest proces va aduce cresteri de preturi. Citeste mai mult

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook