Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Aerofagia salveaza Romania!

Autor: George Vulcanescu |

Publicat in: Banii & economia

 

In lipsa unor repere certe legate de viitor, populatiei i se serveste permanent aceeasi jumatate plina a paharului, ignorându-se faptul ca intre buza paharului si continut este si mult aer. In comentariile pozitive referitoare la performanta economica din 2011, minciuna prin omisiune intretine, degeaba, optimismul. Anuntata crestere cu 2,5% a PIB in 2011, comparativ cu anul 2010, nu face decât sa mai bage ceva aer in paharul celor dispusi sa inghita asemenea vesti pe nerasuflate.

Se poate spune ca cine a fost mintit o data va accepta sa fie mintit si a doua oara. Asa ca, pentru cine care a ingerat cu usurinta stirile despre inflatia record, de sub 3%, cele referitoare la avansul PIB sunt doar o confirmare a corectei administrari a economiei.

Nu stiu cui mai tin de cald sau de foame aceste cifre, dar trebuie explicat si de ce nu au legatura cu realitatea perceptibila la nivelul buzunarului majoritatii romanilor.

Backgroundul datelor macro cuprinde alte cifre. Acestea sunt precum suruburile unei schele. Nu se vad de grinzile impresionante, dar sunt primele verificate in cazul prabusirii constructiei. In cazul cresterii economice, cifra care pune sub semnul intrebarii optimismul exagerat se refera la scaderea cu 0,2% a PIB in ultimul trimestru, comparativ cu precedentul.

Pericolul cu acest "surubel" nu este legat atat de ceea ce se va intampla in primul trimestru din 2012, din cauza pagubelor produse de caderile abundente de zapada. Pe de o parte pentru ca, se stie, teoria recesiunii tehnice este "inventia" unui consilier istet al unui presedinte american din anii 60 care si-a scos din belea seful acuzat ca ar duce tara de rapa.

Pe de alta parte, pentru ca, pierderile generate de dificultatile de aprovizionare si transport, sunt temporare si vor fi recuperate. Deci trimestrul al doilea din acest an va fi pe crestere, ceea ce inseamna, teoretic, ca vom fi iesit, iar, din recesiune. Doar are nevoie si Guvernul Ungureanu de stiri pozitive!

Si atunci unde este problema? Problema este la nivelul consumului. Dupa un an considerat bun, in contextul crizei mondiale, consumul din ultimul trimestru scade. Intr-o economie insanatosita, cresterea economica din anul 2011 ar fi trebuit sa impulsioneze consumul, care la randul lui, ar fi scos pe plus ultimul trimestru. Dar acest lucru nu s-a intamplat, desi am avut un an exceptional in privinta exporturilor si a productiei agricole.

Exporturile raman insa scazute, iar o productie agricola cu pondere mare in PIB au doar tarile cu niveluri reduse ale PIB pe cap de locuitor. Prea multa paine prosteste! Ideea ca, singure, exporturile sunt solutia nu este intru totul adevarata. Germania este cel mai mare exportator european si al doilea din lume, valoarea vanzarilor externe dintr-o luna apropiindu-se de PIB-ul anual al Romaniei.

Asta in conditiile in care pe relatia import-export cu Romania, nemtii sunt pe minus!! Asta nu inseamna mai mult decat ca noi exportam ieftin si unde nu trebuie. Desi, alt aparent paradox, nivelul exporturilor germane este doar cu putin peste cel al Romaniei, ca procent din PIB. Nemtii vand, insa, bine acolo unde altii nu reusesc sa se impuna si, in special, in afara Europei. Doar 20% din exporturile Germaniei sunt in Euroland.

In acest timp, Romania se bate sa cucereasca o piata suprasaturata de oferte de bunuri si servicii, la concurenta, deopotriva, cu tarile avansate si cele in curs de dezvoltare. Astfel, romanii contribuie la mentinerea unei inflatii scazute in zona euro. De parca nu ar fi fost suficient exportul de resurse financiare (din subventii de la buget), energetice (din pretul curentului electric si al gazelor) si al fortei de munca prost platite!

Si astfel ajungem si la adevarul nespus despre inflatie. Este real: in 2011, inflatia anuala a atins un nivel minim record . Mai mica si decat, de exemplu, cea din trufasa Mare Britanie. Dar oficialii BNR se feresc sa aminteasca doua lucruri. Unu: cu o inflatie medie lunara de peste 5,5 %, Romania este "fruntasa" in Europa.

Doi: presiunea scazuta asupra preturilor a fost mentinuta de o cerere scazuta (indiferent ca vorbim de consumartori individuali sau companii) si de preturile administrate (lucru tot mai greu de realizat in viitor).

Asadar, care sunt motivele de bucurie, altele decat ale BNR, care si-a vazut tinta de inflatie lovita, ca in bancul cu Irinel Columbeanu caruia doctorul ii da o explicatie despre cum ar fi putut sa ramana insarcinata tanara Monica: "Crezi ca un vanator, cat de iscusit, cu o arma ruginita si indoita ar fi putut nimeri o rata salbatica in zbor"? "Nu, raspunde omul de afaceri. Altii i-au impuscat-o ". "Asa zic si eu", conchide doctorul cu subinteles.

Tot invocand jumatatea plina a paharului, unii vor fi si ajuns sa creada ca "Aerofagia salveaza Romania"!

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Cum a evoluat economia Romaniei dupa cresterea record de anul trecut?

Avertismentele analistilor incep sa se adevereasca si in privinta vitezei de crestere a economiei romanesti. Aceasta s-a redus semnificativ in primul trimestru al acestui an, fata de valorile record inregistrate anul trecut, si s-a oprit la 4% fata de primul trimestru al anului 2017. Cum reactioneaza principalii indicatori la datele INS? Citeste mai mult

Primul pas pentru infiintarea Autoritatii europene de combatere a spalarii banilor

Autoritatile de supraveghere bancara din statele membre ale Uniunii Europene, alaturi de institutiile comunitare, au convenit asupra infiintarii unei Autoritati comune de combatere a spalarii banilor. Propunerea a fost sustinuta in cadrul primei dezbateri publice initiata de Comitetul Special TAX3 infiintat la nivelul Parlamentului European. Citeste mai mult

Opinii recente

de Ioan Nemes

"Sunt Ionuc din 2013-2017(inclusiv) am pus cate 4500 lei in fiecare an la bcr(banca pt locuinte) ca sa constat acuma in 21 mai ..."

Facebook