top banner

ASF retrimite in Parlament proiectul legii RCA

06 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Proiectul noii Legi a asigurarilor obligatorii auto (RCA) a fost finalizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si transmis, din nou, Parlamentului. Una dintre principalele modificari aduse de noul act normativ in domeniu se refera la stabilirea despagubirilor pentru daunele morale si pentru vatamarile corporale.
Astfel, la propunerea firmelor de asigurare, in lege a fost introdusa o reglementare speciala pentru aceste despagubiri, care se vor calcula in functie de salariul minim pe economie si de un punctaj stabilit pe baza unei sale a Institutului National de Medicina Legala.
“Despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF, corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule”, se mentioneaza in proiectul de act normativ.
In aceste conditii, fiecarui tip de vatamare ii va fi atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despagubirii sa poata fi stabilita unitar, indiferent de caz, avand in vedere ca in prezent practica in instante nu este una unitara.
Despagubiri limitate pentru vatamare corporala sau deces
Proiectul de lege mai stabileste ca fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vatamare va valora cat doua salarii minime brute pe economie. In acelasi timp scala IML se opreste la 200 de puncte traumatice, atribuite starii vegetative permanente.
Astfel, la un salariu minim de 1.250 de lei, cat va fi incepand din luna mai a acestuia an, despagubirea maxima ajunge la 500.000 de lei sau putin peste 100.000 de euro. In cazul unor vatamari mai putin grave, dar semnificative, sumele pot fi mult mai mici. Insa legea da posibilitatea acordarii unor despagubiri mai mari decat cele stabilite în urma analizei punctajului, in situatii speciale, insa majorarea nu poate depasi 25%.
In prezent, instantele de judecata stabilesc despagubiri mult mai mari pentru astfel de accidente. In anumite cazuri, urmasii victimelor din accidente rutiere au primit in instante chiar si sume de peste un milion de euro. Exista, insa, si situatii in care instantele au stabilit despagubiri mai mici decat limitele cuprinse in proiectul de lege.
Totodata, actul normativ mai arata ca, pentru plata despagubirilor in caz de accident, asiguratorii sunt obligati sa le dea banii clientilor prejudiciati in cel mult trei luni de la "avizarea producerii evenimentului", altfel vor plati penalizari pentru fiecare zi de intarziere, "prin aplicarea dobanzii ROBOR plus o marja anualizata de 30 de puncte procentuale pentru întreaga suma de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata".
Se introduc politele pe perioade scurte si compensarea directa
In alta ordine de idei, proiectul de lege propune ca asiguratul sa poata suspenda polita in anumite conditii. De asemenea, polita va putea fi achitata in rate si incheiata pe o perioada de la o luna la un an, multiplu de o luna. Pe de alta parte, asiguratorul va fi obligat sa prezinte formula de calcul al pretului, la solicitarea clientului.
In urma compensarii directe asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate recupereaza contravaloarea daunei de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului.
Legea prevede ca aceasta procedura este aplicabila doar daca sunt indeplinite mai multe conditii cumulativ, respectiv: accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei; vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania; prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor; ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului; prejudiciile exclud vatamarile corporale. Procedura compensarii directe se va stabili prin conventii multilaterale incheiate intre asiguratorii RCA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul