Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Prima RCA, in scadere fata de anul trecut

Autor: Conso |

Publicat in: Asigurari

 

Prima medie pentru asigurarea obligatorie auto a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu aproape un sfert, in cazul persoanelor fizice. Insa, in cazul in care asiguratul a optat pentru decontare directa, scaderea tarifului a fost mult mai mica. Cu cat creste pretul pentru aceasta optiune?

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 589 lei, reiese din datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Fiananciara (ASF).

In cazul persoanelor fizice, prima medie anualizata a scazut la 413 lei in perioada analizata de la 533 de lei in primul trimestru al anului trecut.

Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienti, in trimestrul I 2018, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete a crescut la aproximativ 79,3%, de la 78,5% in perioada similara a anului trecut.

In acelasi timp, cele mai mari ponderi sunt detinute de politele cu o valabilitate de 12 luni (aproximativ 36%), respectiv 6 luni (34%).

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primul trimestru al anului 2018 a atins valoarea de 927 de milioane de lei. Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate in primele trei luni ale anului a fost de 1.573.223 de contracte, in crestere cu 9,58% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Decontarea directa scumpeste semnificativ polita

Noutatea importanta a anului trecut pe piata asigurarilor obligatorii auto o reprezinta introducerea optiunii de decontare directa (care permite pagubitului sa isi recupereze dauna de la propria companie de asigurari, urmand ca aceasta sa recupereze banii de la asiguratorul celui care a provocat accidentul).

“Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania”, se mentioneaza in raportul ASF.

In primul trimestru din anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 93.478 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind in valoare de 6.498.768 lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 84 lei (care se adauga la prima de asigurare care nu prevede aceasta optiune - n.r.). Astfel, la data de 31.03.2018 erau in vigoare un numar de 139.339 clauze de decontare directa.

In aceeasi perioada, asiguratorii RCA au platit 259 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 1.175.905 lei, rezultand o dauna medie platita de 4.540 lei.

In primul trimestru al anului 2018, se mentine o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, desi in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 53,39% (comparativ cu 57,5% in anul 2017) din portofoliul de asigurari RCA din Romania.

Companiile cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA sunt City Insurance, Euroins si Asirom care detineau impreuna peste jumatate din piata (72,60% la 31.12.2017 si 71,98% la 31.03.2018).

Alte articole din Asigurari

Asigurari

ASF promite mai multa protectie pentru consumatorii de asigurari

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) isi propune sa actioneze preventiv in protectia consumatorilor de asigurari, astfel incat acestia sa fie cat mai putin expusi riscului unei “conduite necorespunzatoare a asiguratorilor”. Produsele de asigurari vor fi verificate de la creare pana la efectul asupra clientilor, promite Autoritatea. Citeste mai mult

Protectie sporita pentru victimele accidentelor auto in UE

Victimele accidentelor auto vor beneficia de drepturi sporite pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia Europeana a lansat o propunere pentru consolidarea normelor privind asigurarile auto pentru a le oferi victimelor o protectie mai eficienta si pentru a imbunatati drepturile detinatorilor de polite de asigurare. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook