Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Politele RCA si-au extins aria de despagubiri

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Asigurari

 
Politele RCA si-au extins aria de despagubiri Politele RCA si-au extins aria de despagubiri

Incepand cu data de 25 mai 2010 a intrat in vigoare Ordinul 5/2010 pentru punerea in aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Actul reglementeaza drepturile si obligatiile atat ale societatii de asigurari cat si ale asiguratului RCA.

Daca ati suferit prejudicii in urma unui accident produs de catre conducatorul unui autovehicul asigurat, trebuie sa stiti ca asiguratorul respectiv are obligatia de a va despagubi, in forma baneasca, pentru o serie de elemente. In primul rand discutam despre pagubele materiale. Acestea au o pondere ridicata in totalul despagubirilor realizate de companiile noastre.

Totusi, in ultimul timp, s-a constatat o redimensionare a cheltuielilor efectuate pentru stingerea obligatiilor rezultate in urma vatamarilor corporale sau a decesului. Desi in Romania atat numarul solicitarilor cat si valoarea platilor aferente acestei categorii de despagubii sunt inca reduse comparativ cu medie europeana, ele se vor adapta in urmatorii ani la practica internationala.

Deja asiguratorii consemneaza despagubiri mari pentru vehicule asigurate ce au fost implicate in accidente in afara granitelor tarii. In astfel de situatii se aplica legislatia tarii pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, iar limitele cat si platile realizate efectiv sunt pe masura.

Repere pentru stabilirea despagubirilor

O serie de repere servesc la stabilirea despagubirilor acordate in cazul vatamarii corporale sau a decesului. Pentru vatamari se ia in calcul diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea, venitul mediu lunar net daca persoana nu are calitatea de salariat, salariul de baza minim brut pe economie etc.

In cazul decesului se platesc despagubiri pentru cheltuielile de inmormantare, cele cu transportul cadavrului si pentru veniturile nete nerealizate si alte cheltuieli rezultate in perioada de la data producerii accidentului si pana la data decesului. Desigur, in ambele situatii mentionate, pot fi solicitate despagubiri pentru daune morale, in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.

Despagubiri mai putin cunoscute

Pe langa despagubirile aferente pagubelor materiale, vatamarilor corporale sau decesului puteti solicita asiguratorului sume care sa acopere cheltuielile de judecata efectuate. Mai mult, exista posibilitatea de primi despagubiri pentru pagubele rezultate in urma imposibilitatii de a utiliza vehicului avariat.

Desigur, toate indemnizatiile mentionate anterior sunt conditionate de valabilitatea politei de asigurare RCA la momentul producerii evenimentului asigurat. Pretentiile formulate in cererea de despagubire trebuie sa fie probate cu acte.

In plus, valoarea platilor nu poate depasi limitele de despagubire stabilite in lege. Pentru 2010 discutam de 500.000 euro in cazul pagubelor materiale si 2.500.000 euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial. Aceste limite vor fi majorate gradual, de la un an la altul, valoarea avansata pentru 2012 fiind de un milion de euro, pentru pagube materiale si 5 milioane euro pentru vatamari si decese.

Trebuie sa stiti ca aveti dreptul la despagubiri chiar daca accidentul s-a produs pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri, atat in timpul deplasarii cat si al stationarii autovehiculului.

Acestea se acorda pentru prejudiciul produs de dispozitive sau instalatii ce echipeaza vehiculul – inclusiv pentru cel produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii – dar si pentru prejudiciul produs din culpa conducatorului vehiculului asigurat chiar daca la momentul producerii accidentului conducatorul a utilizat autovehiculul fara consimtamantul asiguratului, nu este titularul unui permis care sa-i acorde dreptul conducerii vehiculului respectiv sau nu a respectat obligatiile de ordin tehnic cu privire la starea vehiculului.

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Romanii, dezinteresati de pensie si asigurari de viata

Un nou studiu derulat in Romania arata ca romanii nu sunt preocupati nici de veniturile pe care le vor avea la pensie si nici de asigurarile de viata. Doar 19% din romani economisesc pentru batranete, iar suma medie alocata pentru asigurarile de viata este de 18 euro pe an, inexistenta, practic, fata de media europeana de 1.326 de euro. Citeste mai mult

Politele RCA - sursa de venituri, dar si de reclamatii

Politele RCA continua sa aduca venituri importante companiilor de asigurari, dar raman si principala sursa de nemultumire pentru clienti. Sumele incasate din RCA in 2017, desi in scadere fata de 2016, raman cele mai importante ca pondere in veniturile societatilor. Insa si petitiile clientilor au ca subiect principal daunele pe RCA. Citeste mai mult

Opinii recente

de Naziru Florentina Alina

"Am fost sa platesc o factura . Mentionez ca a fost prima data dupa mult timp cand intru intr-o banca din Romania. Am ..."

Facebook