Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum se ramburseaza un overdraft?

Alexandra Popa

AUTOR:

Alexandra Popa
analist financiar www.conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: La ce data a lunii trebuie sa fie bani pe card pt ca banca sa-si ia dobanda si toate cele?
Precizez ca am descoperire de cont la BCR. Daca las mai multi bani pe card la data despre care v-am intrebat, banca ia tot ce gaseste in cont lasand doar minim 5 lei? Neagu Constantin, Targoviste

Raspuns: In cazul descoperitului de cont (overdraft), rambursarea nu presupune plata lunara a unei sume minime, ca in cazul cardului de credit.

Prin overdraft, banca acorda o linie de credit in completarea sumelor deja existente in cont, in situatia in care clientul are nevoie la un anumit moment de o suma mai mare decat cea de care dispune.

Toate platile realizate de client cu cardul se fac initial din sumele existente si doar din momentul in care acestea se epuizeaza se intra in linia de credit si practic, se cheltuiesc banii bancii.

Pe masura ce contul curent este ulterior alimentat cu bani, se acopera intai suma utilizata din linia de credit, intr-o proportie cat mai mare, restul sumelor ramanand la dispozitia clientului.

De regula, descoperitul de cont se bazeaza pe o conventie incheiata intre banca si angajator, care ofera bancii siguranta ca, luna de luna, clientul va incasa in cont salariul convenit, din care pot fi rambursate datoriile.

Pe masura ce sunt facute plati, linia de credit se reintregeste. Astfel, chiar daca suma virata nu acopera intreaga datorie si nu mai ramane nimic disponibil in cont, clientii pot utiliza daca au nevoie toata linia de credit ramasa la dispozitia lor.

Aceasta solutie nu este insa recomandata deoarece in acest fel datoria se rostogoleste si nu ajunge sa fie rambursata niciodata. Cel mai indicat este ca linia de credit sa fie utilizata doar atunci cand este necesar iar  clientii sa isi gandeasca un plan propriu prin care in urmatoarele luni sa acopere creditul utilizat, fie prin limitarea celorlalte cheltuieli, fie prin depunerea de sume suplimentare in cont, pe langa salariu.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook