top banner

FGA a preluat dosarele de dauna de la Carpatica si Forte

02 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) anunta ca a preluat 27.270 de dosare de dauna de la Carpatica Asig, si a luat in administrare si cele 1.265.000 de polite inca valide. In plus, FGA a preluat si 1.626 de dosare de dauna si peste 3.600 de polite in vigoare de la Forte Asigurari Reasigurari. Ambele societati se afla in procedura de faliment.
Insa, potrivit unui comunicat al FGA, plata despagubirilor catre persoanele indreptatite va fi posibila doar dupa ce instanta de judecata va stabili, definitiv, falimentul celor doi asiguratori, conform reglementarilor in vigoare.
Astfel, potrivit comunicatului FGA, potentialii creditori de asigurari ai celor doua companii pot depune, atat electronic, cat si fizic, la sediul FGA, cereri de plata sau cereri de deschidere dosare de dauna, formularele fiind disponibile pe site-ul institutiei.
Pana la data de 1 septembrie 2016, FGA a primit 1.193 de cereri de plata in contul societatii Carpatica Asig si 2001 cereri de deschidere dosare de dauna.
In cazul Forte Asigurari, Fondul a primit, pana la aceeasi data, 228 de cereri de plata si a receptionat 97 de cereri de deschidere dosare de dauna.
Cererile de denuntare a contractelor se depun la cele doua societati
Referitor la ratele aferente primelor de asigurare pentru contractele in vigoare, la societatile Carpatica Asig si Forte Asigurari, FGA mentioneaza ca plata acestora se va face, in continuare, la cei doi asiguratori.
”De asemenea, cererile de denuntare a contractelor de asigurare, precum si orice alte solicitari de modificare a conditiilor si politelor de asigurare, conform legii, se depun la societatile de asigurare”, se mai arata in comunicatul FGA.
Totodata, institutia anunta ca va publica pe site-ul propriu listele potentialilor creditori de asigurari ai societatilor Carpatica Asig si Forte Asigurari.
Pagubitii Carpatica au la dispozitie un ghid pentru recuperarea banilor
Pagubitii si clientii Carpatica Asig au la dispozitie si un ghid publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care contine informatii pentru cei care au de recuperat bani sub forma de despagubiri sau alte indemnizatii de la compania in faliment.
”Printre cele mai importante teme prezentate in cadrul ghidului se numara: masurile de protectie pentru consumatori in cazul declararii falimentului Carpatica, valabilitatea politelor de asigurare incheiate la Carpatica, rolul Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), termenele pe care asiguratii/pagubitii Carpatica Asig trebuie sa le aiba in vedere etc”, anunta ASF.
De asemenea, din ghid, consumatorii pot afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a recupera creanta de asigurare, cum poate fi denuntata o polita incheiata la Carpatica Asig, respectiv recuperarea sumei aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare, si cum trebuie formulata o cerere catre FGA.
ASF a decis, in data de 27 iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig, ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Compania se afla in redresare financiara, pe baza de plan, din aprilie 2014, dar nu a reusit sa isi majoreze capitalul sau sa gaseasca un investitor strategic pana la termenele acordate de Autoritate.
Doua zile mai tarziu, Autoritatea anunta ca a decis retragerea autorizatiei de functionare acordata firmei Forte Asigurari Reasigurari si a cerut deschiderea procedurii de faliment si in acest caz.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul