Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum stau asiguratorii la gradul de satisfactie al clientilor?

Autor: Conso |

Publicat in: Asigurari

 

Cinci din zece companii de asigurari au restante in ceea ce priveste gradul de satisfactie al clientilor. ASF a publicat topul asiguratorilor activi in Romania, alcatuit in functie de trei indicatori care masoara nivelul de multumire al asiguratilor, cele mai slabe rezultate fiind obtinute de Asirom, City Insurance si Forte.

La polul opus in clasamentul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) rezulta ca pe primele trei pozitii se afla Allianz-Tiriac, Generali si Groupama.

Ce date sunt luate in calcul?

Topul este alcatuit pe baza a trei indicatori specifici calculati de ASF pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei asiguratorilor. Primul indicator calculeaza raportul dintre numarul de petitii formulate de clienti si numarul de contracte incheiate de asigurator, al doilea masoara raportul dintre petitii si daunele avizate, iar al treilea raportul dintre petitiile favorabile si daunele avizate.

“Analiza comparativa a valorilor celor trei indicatori specifici calculati de ASF pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei entitatilor supravegheate releva ca cinci societati de asigurare si-au mentinut incadrarea in gradul de conformitate bun, o societate de asigurare si-a imbunatatit activitatea in ceea ce priveste respectarea drepturilor si a nevoilor financiare ale consumatorilor sai, dar se mentine la un grad de conformitate mediu privind ceilalti indicatori, in timp ce doua societati si-au pastrat incadrarea in gradul de conformitate redus”, se mentioneaza in comunicatul ASF.

Cele cinci societati care si-au mentinut incadrarea in gradul de conformitate bun sunt, in ordinea performentei obtinute Allianz-Tiriac, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa.

Al saselea asigurator din top, Euroins, a obtinute rezultate bune la primul indicator, dar medii la ceilalti doi. Al saptelea clasat, Carpatica Asig, a obtinute rezultate bune la primul indicator, dar slabe la ceilalti doi.

Pe urmatoarele doua pozitii sunt Asirom si City Insurance, care se incadreaza intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii.

                                                 Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)

Aceste rezultate ”arata ca societatile nu s-au preocupat indeajuns de respectarea drepturilor si nevoilor financiare ale consumatorilor sai, au deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale”, precizeaza ASF.

Sanctiuni pentru City si Asirom

Conform autoritatii, valorile referitoare la Asirom si City Insurance confirma situatiile constatate in cadrul controalelor efectuate de ASF anul trecut.

”Conducerile celor doua companii de asigurare au fost sanctionate de catre consiliul ASF, totodata stabilindu-se in sarcina acestora obligatia intocmirii unor planuri de masuri in vederea remedierii celor constatate. City Insurance este in procedura de supraveghere speciala pe baza de plan de redresare din aprilie 2016, dar masurile de recapitalizare nu au fost indeplinite. Asirom VIG a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care ii îmbunatateste lichiditatea si solvabilitatea”, se arata in comunicat.

De altfel, la City Insurance, ASF a decis aplicarea masurilor de rezolutie, premergatoare starii de faliment, din cauza neindeplinirii masurilor de redresare financiara asumate.

“In continuare, conducerea societatii are obligatia realizarii unor masuri preluate din planul de redresare, la care se mai adauga actiuni de restabilire a fondurilor proprii eligibile care sa acopere cerintele de capital minim (MCR) si de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de catre un potential investitor”, se mentioneaza intr-un comunicat ASF.

Cele mai slabe rezultate din top au fost obtinute de Forte Asigurari – Reasigurari, companie aflata in procedura de faliment, care s-a incadrat intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii.

Analiza a fost realizata pe baza datelor statistice aferente anului 2016, din evidentele Directiei Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, in ceea ce priveste petitiile referitoare la activitatea societatilor de asigurare, precum si informatiile transmise ASF de catre asiguratori, prin rapoartele trimestriale.

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Politele RCA - sursa de venituri, dar si de reclamatii

Politele RCA continua sa aduca venituri importante companiilor de asigurari, dar raman si principala sursa de nemultumire pentru clienti. Sumele incasate din RCA in 2017, desi in scadere fata de 2016, raman cele mai importante ca pondere in veniturile societatilor. Insa si petitiile clientilor au ca subiect principal daunele pe RCA. Citeste mai mult

Cum ar putea ajuta un constatator independent pagubitul RCA?

Piata RCA este, din nou, scena unor controverse. De data aceasta, disputa are la baza proiectul de liberalizare a meseriei de constatator de daune, care va permite pagubitului sa aleaga un constatator independent pentru stabilirea prejudiciului. Asiguratorii se opun proiectului, dar profesionistii in domeniu spun ca este benefic asiguratilor. Citeste mai mult

Opinii recente

de Adrian Boangher

"Am depus dosarul in aprilie si aproape este finalizat. - toate costurile mi-au fost comunicate de la inceput. - timpul de asteptare a fost unul ..."

Facebook