Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Ce discounturi propun asiguratorii RCA pentru noul an

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Asigurari

 

Constructia tarifelor pentru asigurarile RCA este un proces laborios in cele mai multe cazuri. In principiu, asiguratorii analizeaza portofoliul existent si, in functie de anumite criterii tehnice, stabilesc preturile. Ulterior, se uita in piata la ofertele competitorilor, observa ca tarifele sunt prea mari si aplica discounturi. Iar calculele anterioare sunt puse intr-un sertar si cheia aruncata.

In majoritatea cazurilor, in urma unor calcule complexe societatile de asigurari stabilesc tarifele de baza. Odata creionate acestea, se construieste o grila de reduceri sau majorari pe baza unor criterii tehnice (varsta, resedinta, vechime carnet conducere etc.). Pasul urmator il reprezinta acordarea unor reduceri de natura comerciala.

Legislatia prevede ca asiguratorii pot acorda reduceri cumulate/succesive pana la un nivel de maximum 25%. Exceptiile de la regula sunt categoriile de pensionari si cea a persoanelor cu deficiente locomotorii. In aceste cazuri, reducerile acordate pot depasi pragul maxim legal.

Ultimul pas in stabilirea tarifului este cel al aplicarii sistemului bonus-malus. Daca un client incheie la 1 ianuarie 2011 o polita RCA si nu a provocat daune in anii 2009 si 2010, atunci beneficiaza de o reducere cu 18% a primei de asigurare anterior calculate, corespunzatoare aplicarii a 4 clase de bonus.


Tratament in functie de riscul atasat

Nu conteaza faptul ca nu ai produs accidente – excludem influenta bonus-malus reglementata de CSA. Daca te incadrezi in categoria soferilor tineri, cu varsta de pana la 25 ani, locuiesti in Bucuresti si ai o vechime a permisului de numai 1-2 ani, mai mult ca sigur majoritatea asiguratorilor iti vor oferi un tarif mult mai mare comparativ cu cel acordat altor categorii.

Sa luam cazul BCR Asigurari. Potrivit listei de tarife aferente anului 2011, soferii cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 ani vor plati cu 25% mai mult fata de cei cu varste intre 29 si 34 ani. De asemenea, soferii cu domiciliul in Bucuresti, Constanta sau Cluj platesc cu 5% mai mult fata de cei din Brasov, Bacau sau Iasi. In schimb, soferii cu varsta peste 35 ani beneficiaza de o reducere cu 15% a primei si inca de una de 10% daca mai sunt si din Buzau, Giurgiu sau Teleorman. Asemenea criterii tehnice sunt utilizate si de restul companiilor.

Reduceri care pot influenta semnificativ tarifele

Asa cum mentionam, exista doua categorii care beneficiaza de discounturi comerciale de peste 25%. Toti asiguratorii incearca sa atraga categoria pensionarilor intrucat frecventa daunelor este redusa pe acest segment.

Potrivit listelor de tarife afisate pe site-urile proprii de catre societati, pensionarii beneficiaza de o reducere cuprinsa intre 20 si 35%. La Astra Asigurari sau Crapatica Asig reducerea este de 20%, in cazurile Ardaf sau Uniqa Asigurari de 25%, iar la BCR Asigurari de 35%.

De asemenea, majoritatea asiguratorilor acorda un discount de 50% persoanelor cu handicap locomotoriu.

Domiciliul in mediul rural influenteaza deasemeni valoarea primei platite de client. La Carpatica Asig aceasta categorie beneficiaza de o reducere cu 10% a primei iar la BCR Asigurari de o reducere cu 15%. La aceasta din urma companie, exista discounturi acordate bugetarilor. Daca unul dintre sot este bugetar, reducerea este de 15%, iar daca ambii soti fac parte din aceasta categorie, ea este de 25%.

O prima mai mica platiti si daca achitati integral si in avans polita RCA. Astfel, la BCR Asigurari, Carpatica Asig sau Uniqa Asigurari reducerea pentru plata integrala este de 5% iar la Astra Asigurari de 10%, compania afisand si un discount de 10% pentru clientii fideli.

Tot in categoria reducerilor putem aminti inclusiv discountul oferit de Generali Asigurari pentru soferii care au in intretinere copii minori.

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Prima RCA, in scadere fata de anul trecut

Prima medie pentru asigurarea obligatorie auto a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu aproape un sfert, in cazul persoanelor fizice. Insa, in cazul in care asiguratul a optat pentru decontare directa, scaderea tarifului a fost mult mai mica. Cu cat creste pretul pentru aceasta optiune? Citeste mai mult

ASF promite mai multa protectie pentru consumatorii de asigurari

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) isi propune sa actioneze preventiv in protectia consumatorilor de asigurari, astfel incat acestia sa fie cat mai putin expusi riscului unei “conduite necorespunzatoare a asiguratorilor”. Produsele de asigurari vor fi verificate de la creare pana la efectul asupra clientilor, promite Autoritatea. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook