top banner

ASSAI lupta impotriva limitarii platilor

12 Mai 2015 | Autor: Conso

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) face apel la parlamentari sa nu aprobe proiectul de lege privind limitarea platilor de la Fondul de Garantare a Asiguratilor catre asigurati in cazul societatile de asigurari care intra in faliment. Proiectul prevede limitarea acestor plati la maxim 100.00 de euro.
Potrivit unui comunicat al ASSAI, acest proiect de lege a primit, in termene record, avize favorabile de la toate institutiile implicate, respectiv Guvern,Consiliul Legislativ si Autoritatea de Supraveghere Financiara.
„Avem insa, doua societati de asigurari care se afla in aceasta etapa si care au de achitat despagubiri importante. (...) Coincidenta sau nu, ASF amana prin tot felul de tertipuri recunoasterea oficiala a falimentului acelor societati de asigurari care nu mai indeplinesc criteriile minime de solvabilitate. Avem convingerea ca ASF NU va declara oficial falimentul celor doua  societati de asigurari pana la legiferarea acestui proiect de lege”, sustine presedintele ASSAI, Cristian Mintean se arata in comunicatul citat.
In opinia sa, astfel se poate explica si graba pentru legiferarea de urgenta a acestui proiect de lege care reduce semnificativ gradul de protectie al asiguratilor in interesul corporatiilor din piata de asigurari.
Potrivit comunicatului, articolul 15 din proiectul de lege prevede ca „Plata de catre Fond a creantelor de asigurari stabilite ca fiind certe, lichide si exigibile se face in limita unui plafon de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului aflat in faliment”.
„Acest paragraf are urmatoarea semnificatie: creditorii (asiguratii) vor primi o suma ce nu va depasi plafonul de 450.000 lei, adica 100.000  de euro/dauna. Asiguratii si pagubitii societatilor de asigurari aflate in faliment, vor primi sume de despagubire plafonate la acel cuantum, chiar daca instanta de judecata a admis ca suma de plata cuvenita este una mult mai mare”, se mai arata in comunicatul ASSAI.
In acest context, ASSAI a transmis catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei o sesizare cu privire la acest proiect de lege, in care reclama faptul ca documentul contine prevederi impotriva intereselor cetatenilor si asiguratilor si incurajeaza firmele de asigurari sa adopte solutia falimentului, reducand raspunderea acestora privind despagubirea fata de asigurati. Implicit, potrivit ASSAI, scade gradul de protectie al asiguratilor, in situatia extrem de probabila, cu care asiguratii se vor confrunta in urmatoarele luni.
“Rog presedintii celor doua Camere ale Parlamentului sa ia masurile necesare de revizuire de urgenta a acestui proiect de lege. Le recomand celor 70 de deputati sustinatori ai acestui proiect sa isi reconsidere pozitia si sa inteleaga faptul ca au fost atrasi in jocul unor interese financiare ale unor ‘baieti destepti’ din asigurari care vor sa nationalizeze pierderile, in timp ce profitul firmelor de asigurari s-a volatilizat in mod deliberat”, a precizat Cristian Muntean.
ASSAI prezinta si cateva cazuri in care despagubirea ar fi drastic diminuata in cazul aprobarii proiectului amintit. „CNADNR, care are de primit suma de aproximativ 93,93 milioane de lei (aprox. 21 milioane de euro). Va primi, insa, doar 100.000 de euro. Oltchim – polita de raspundere civila privind asigurarea managementului profesional in valoare de 10 milioane de euro. Va primi doar  100.000 de euro. Maternitatea  Giulesti  - societatea de asigurari are o expunere de 510.000 euro. Va primi in schimb 100.000 euro”, se subliniaza in comunicat.
Mai mult, ASSAI sustine ca aprobarea acestui proiect reprezinta o veritabila invitatie la declansarea falimentului oricarei societati de asigurari din Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul