top banner

Asiguratorii tin cu dintii de sistemul RCA actual

18 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Companiile de asigurari care activeaza pe piata din Romania se ghideaza dupa principiul lui Caragiale: sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic! Actorii din piata nu sunt de acord nici cu schimbarea modului de calcul al RCA, nici cu decontarea directa.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca sistemul compensarii sau decontarii directe nu reprezinta o optiune fezabila care sa imbunatateasca functionarea RCA pe termen mediu si lung si in avantajul tuturor partilor implicate. "Consideram ca aceasta propunere contravine principiilor fundamentale ale raspunderii civile delictuale si, in consecinta, ale asigurarii de raspundere", se arata intr-un comunicat al UNSAR.
Potrivit asiguratorilor, sistemul de decontare directa adreseaza daunele materiale si permite pagubitilor sa opteze intre asiguratorul persoanei vinovate sau asiguratorul propriu (al pagubitului). "Acest lucru va crea antiselectie si va pune presiune pe asiguratorii care platesc riguros despagubirile. Acesti asiguratori (care platesc riguros) vor avea o presiune imensa asupra fluxului de numerar (pentru ca vor plati despagubiri in contul unor terti, ca mandatari, pentru daune la care nu au polite si nici prime). Luand in considerare modul in care se recupereaza in prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate in cateva luni de zile", se mai arata in comunicat.
Exista, astfel, temerea ca o companie de asigurari care plateste la timp va primi cereri de despagubire si de la clientii propri, accidentati de terti, si de la tertii accidentati de clientii sai.
Decontarea directa va genera cresterea pretului RCA, spun companiile
In plus, asiguratorii sustin ca vor pierde controlul gestiunii daunelor RCA (gestiunea va fi facuta de alti asiguratori mandatari), ceea va duce la cresterea daunei medii si implicit la cresterea pretului RCA.
„Legislatie in domeniu exista si este echilibrata, iar pozitia UNSAR referitoare la cei care nu respecta regulile este ca acestia trebuie sa suporte consecintele prin aplicarea penalizarilor de catre autoritatea de reglementare”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, impactul instituirii acestei proceduri pe piata RCA va conduce la deschiderea unui numar mare de dosare de dauna, iar jucatorii cu o reputatie pozitiva vor fi cei mai afctati, mai spus companiile.
„Gestionarea corespunzatoare a daunelor atat in interesul pagubitilor, dar si al asiguratorilor emitenti, ramane cea mai mare provocare intr-o piata in tranzitie cum este piata romaneasca. In acest moment exista diferente semnificative intre valorile medii ale daunelor materiale la nivelul asiguratorilor RCA”, se mai arata in comunicat.
Proiect de lege pentru eliminarea societatilor care „pacalesc pagubitul”
Un deputat independent a initiat un proiect de lege care va da dreptul asiguratului sa fie despagubit de propria companie atunci cand este accidentat de un tert. Deputatul a explicat ca prin aceasta modificare legislativa se evita situatiile dificile, in care, in cazul unui accident, sunt implicate persoane care au masini inmatriculate in alte tari sau sunt asigurate la societati rau-platnice. "In prezent, persoana pagubita trebuie sa lupte cu diverse firme de asigurari pentru a reusi sa-si repare autovehiculul. Multe dintre acestea sau intarzie cu procesul de decontare a reparatiei, sau indica diverse service-uri care fac reparatii de proasta calitate, decontand mai putin decat ar fi necesar pentru reparatia daunei", a mai spus deputatul.
Potrivit acestuia, actualul sistem nu ofera o competitie onesta intre asiguratori si faciliteaza ramanerea pe piata a unor firme de asigurari care ofera servicii de proasta calitate si pacalesc pagubitul.
UNSAR nu este de acord nici cu modificarea normei RCA
Companiile de asigurari nu sunt de acord nici cu modificarile aduse Normei 23/2014 privind asigurarile RCA, consideand ca vor  avea un impact major asupra industriei. Astfel, se va produce restrangerea capacitatii companiilor de a actiona in piata de profil, iar tarifele ar putea creste semnificativ pe anumite segmente de clienti, sustin societatile de asigurari.
De asemenea, conform noilor prevederi ale Normei 23/2014, companiile vor fi restrictionate in politicile lor de subscriere si de marketing, sustine UNSAT.
In plus, asiguratorii spun ca noile reguli vor conduce, pe de o parte, la reduceri de tarif pe anumite segmente, dar pentru unele categorii de clienti preturile s-ar putea majora cu procente semnificative comparativ cu valorile actuale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul