Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Asigurator vs. avocat sau cine ajunge primul la asiguratul RCA vatamat

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Asigurari

 

Pana in urma cu 2-3 ani, valoarea daunelor platite pentru deces si vatamari corporale de catre asiguratorii nostri reprezenta doar o mica parte din totalul despagubirilor acordate. Se pare insa ca situatia s-a schimbat semnificativ, iar la companii sosesc mai multe cereri pentru astfel de daune. Intram si noi in randul lumii civilizate.

In Romania, valoarea indemnizatiilor brute platite de asiguratorii RCA pentru vatamari corporale si deces in total despagubiri este in continuare inca redusa. Spre exemplu, in 2009, procentajul a fost de aproximativ 4,4%. Mai mult ca sigur indicatorul a depasit pragul de 5% la finele lui 2010.

Mai avem insa cale lunga pana vom ajunge la situatiile existente in vest, unde valoarea daunelor pentru vatamari corporale si deces pe segmentul RCA depaseste chiar si 50% din totalul despagubirilor acordate.

Procesul de catching-up se va accentua insa in anii urmatori. Sectorul incepe sa atraga tot mai multi avocati specializati pe zona vatamarilor corporale si decesului rezultate in urma accidentelor rutiere. Nu putem discuta inca despre conturarea unei categorii de «ambulance chasers» - termen utilizat pentru avocatii care se specializeaza in reprezentarea persoanelor ce au suferit accidente si care incearca sa contacteze potentialii clienti la usa spitalelor, la locul tragediilor rutiere etc. Insa inceputul pare «promitator».

Fifty-fifty si-l sunam pe asigurator

In majoritatea cazurilor, atunci cand un avocat preia un astfel de caz, el este platit cu un procent din valoarea despagubirii. Cota este variabila si difera de la un caz la altul, insa poate ajunge chiar si la 50% din despagubire. Poate vi se pare mult insa aceasta impartire este valabila si in celelalte tari.

Iar asiguratorii resimt deja efectele acestor colaborari. Am vazut deja procentajul daunelor vatamari corporale si deces in total despagubiri. Indicatorul nu are insa o relevanta inalta. Victimele pot deschide dosare de dauna in termen de trei ani de la data producerii evenimentului. Ajungerea la un compromis poate dura de asemenea cativa ani. Astfel, exista inca dosare de dauna de acest tip nesolutionate inca de asiguratori chiar daca accidentul s-a produs cu ceva ani in urma. Daca ar fi fost rezolvate, procentajul de 4,4% amintit in debutul articolului ar fi fost mai mare.

Cum nu exista o legislatie specifica solutionarii acestor daune – un tabel cu valorile despagubirilor pentru fiecare vatamare in parte -, cererile de despagubire pot fi inaintate chiar si solicitand nivelului maxim al despagubirii (3,5 milioane euro in 2011, 2,5 milioane euro in 2010 etc.).

Daca se ajunge in instanta, compania de asigurari trebuie sa-si puna de-o parte rezerve la nivelul pretentiei, fapt ce poate afecta echilibrul financiar. Si uite asa, tot mai multi asiguratori din Romania incearca sa abordeze clientii ce au suferit pagube inaintea avocatilor, pentru a preintampina eventuale cereri de despagubire prea mari. Situatia este normala. In loc sa plateasca 50.000 de euro pentru un dosar, bani impartiti intre client si avocatul sau, prefera sa plateasca direct clientului 20.000 euro si sa nu mai ajunga in instanta.

Cazul Spaniei

In Spania, valoarea despagubirilor se stabileste pe baza unor tabele intitulate Baremo, obligatoriu de respectat de catre asiguratori. Sumele sunt diferentiate in functie de o serie de criterii.

Reasiguratorul Scor a dat publicitatii o statistica privind despagubirile platite pe RCA in Spania. Potrivit lucrarii, indemnizatia medie platita pentru vatamari corporale grave a fost in intervalul 2001 – 2007 de aproximativ 910.000 euro. In anul 2008, valoarea medie a urcat la aproximativ un milion de euro.

Interesant este insa modul in care au fost solutionate daunele. Numai 66% din cererile de despagubiri pentru vatamari corporale grave raportate au fost compensate. Dintre acestea, aproape 90% s-au solutionat amiabil, in afara instantei. In cazul acestora, valoarea despagubirii medii a fost de 800.000 euro, in timp ce dauna medie platita pentru dosarele ajunse in instanta a fost de 1.000.000 euro. Acum intelegem de ce solutionarea pe cale amiabila reprezinta un obiectiv important pentru asiguratori.

Ce-i drept limita maxima de despagubire pentru deces si vatamari corporale in Spania a fost fixata la 70 milioane euro, fata de 3,5 milioane euro in Romania. Cand platesti pentru RCA mai putin de 100 euro nu poti emite pretentii uriase, insa este dreptul dumneavoastra sa primiti compensatii pentru vatamarile suferite.

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Falimentul Carpatica Asig, confirmat in instanta

Compania de asigurari Carpatica Asig intra, oficial, in faliment, dupa ce Tribunalul Sibiu a admis cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de deschidere a procedurii. Decizia nu este, insa, definitiva si poate fi atacata cu apel in 7 zile de la comunicare. Citeste mai mult

Drepturile pe care asiguratii RCA nu si le cunosc

Regulile pe piata RCA s-au schimbat semnificativ in ultimii ani, culminand cu plafonarea tarifelor pentru sase luni. Insa legislatia in domeniu a adus si alte modificari, multe dintre ele in favoarea asiguratilor. Citeste mai mult

Opinii recente

de Iudita Torok

"Dezinformare totala! Amavut un credit de nevoi personale cerut din 2006 . Am ramas in urma cu plata ratei si de atunci tot platesc ..."

Facebook