top banner

Asigurarea locuintei, desi obligatorie, lipseste in 67% din cazuri

08 Martie 2017 | Autor: Conso

Cultura asigurarilor patrunde greu in Romania. La mai bine de sapte ani de cand este in vigoare Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, doar o treime dintre acestea sunt asigurate, majoritatea prin polita obligatorie. In acest caz, despagubirea maxima este limitata la 20.000 de euro.
Numarul caselor asigurate, desi in crestere in ultimii ani, ramane sub cel dinainte de criza, cand aproximativ 40% din locuintele din tara erau asigurate.
In prezent sunt in vigoare aproape 1,7 milioane de polite obligatorii de asigurare si inca aproximativ 1,2 milioane de polite facultative, care, impreuna, acopera mai putin de 33% din totalul de 8,8 milioane de locuinte din Romania.
Procentul este cu atat mai ingrijorator cu cat include si locuintele achizitionate prin credit, unde asigurarea este impusa si prin contractul de finantare.
Politele facultative, descurajate de legislatie
Pe de alta parte, numarul de polite facultative a scazut semnificativ in ultimii ani, pe fondul falimentului companiilor Astra Asigurari si Carpatica Asig, dar si din cauza multiplelor modificari de legislatie, care au avut drept scop impulsionarea vanzarii de polite obligatorii.
 
Cea mai recenta, cea din 2016, interzice companiilor de asigurari sa mai vanda polite facultative pentru locuinte care nu detin o polita obligatorie.
In aceste conditii, multi dintre cei care aveau o polita facultativa au renuntat in favoarea uneia obligatorii care este mai ieftina (maxim 20 de euro prima de asigurare pe an), dar care acopera mai putine riscuri (doar pe cele aferente calamitatilor naturale: cutremur, inundatii, alunecari de teren).
Ce se intampla in caz de cutremur semnificativ?
Avand in vedere aspectele mentionate, in cazul producerii unui risc major (de exemplu un cutremur), doar o treime din locuintele din Romania ar putea beneficia de despagubiri.
Insa, potrivit specialistilor, pagubele produse de un cutremur similar celui din 1977 ar fi foarte mari, de aproximativ sase miliarde de euro, doar in sarcina Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) urmand sa cada despagubiri estimate la 775 de milioane de euro.
Pentru a acoperi o astfel de suma, reprezentantii PAID au anuntat ca institutia a achizitionat un program de reasigurare, care presupune impartirea riscurilor catre 60 de reasiguratori cu rating maxim, si asigura o acoperire totala de 800 de milioane de euro.
Potrivit oficialilor companiei, acest contract garanteaza faptul ca PAID va achita toate daunele generate de un eveniment major pana la suma de 800 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai mult decât expunerea calculata.
“Este putin probabil ca daunele sa depaseasca nivelul de 800 milioane euro. Daca ar fi un cutremur de 10 grade, asa cum cineva a anuntat recent, daunele ar depasi aceasta suma. Dar cred ca, la un astfel de eveniment, nu am mai exista noi, cei de aici, sa discutam despre aceasta problema", a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Neacsu.
Ea a mai subliniat ca, statistic vorbind, un eveniment ca cel din 1977 are loc o data la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul